OZNAČILI I ŽIVOTINJSKE "KORIDORE": JP "Nacionalni park Đerdap" postavilo edukativne table (FOTO)

S. M. Jovanović

26. 02. 2024. u 12:32

JP "Nacionalni park Đerdap" iz Donjeg Milanovca, uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine, informativno-edukativnim tablama obeležilo je najčešće koridore kretanja pet životinjskih vrsta.

ОЗНАЧИЛИ И ЖИВОТИЊСКЕ КОРИДОРЕ: ЈП Национални парк Ђердап поставило едукативне табле (ФОТО)

Foto: JP "Nacionalni park Đerdap" Donji Milanovac

Mnogi vozači, kada iz istočne Srbije krenu ka prestonici, voze Đerdapskom magistralom - najfrekventnijom na ovim prostorima - i, uz uživanje u lepoti prirode i Dunavu, koji je najlepši i najširi, odnedavno mogu da primete i neobične žute table sa fotografijama životinja kojima je tu dom.

- Ta obaveštenja vezana su za koridore kojima se divljač kreće, pa mi ovim tablama upozoravamo vozače, turiste i meštane da obrate pažnju i na ostali živi svet - kaže Nenad Radaković, izvršni direktor JP "Nacionalni park Đerdap", precizirajući da su pomenutim oznakama, kojih nema ni na jednom zaštićenom području u Srbiji, obeleženi "prelazi" vidre i evroazijskog risa, strogo zaštićenih vrsta, ali i lisice, jelena i ježa, koji često, nepažnjom vozača, završe pod točkovima.

Saša Janošević, v. d. direktora pomenutog Javnog preduzeća, ističe da je - osim zaštite životinjskog sveta - cilj i povećanje bezbednosti u saobraćaju, jer "bliski susreti" mogu da budu kobni i po vozače...

A mesto na kojem se Porečka reka - kao najveća pritoka u ovom delu Nacionalnog parka - uliva u Dunav stanište je ptica močvarica, ali i vidri koje upravo tu često prelaze Porečki most. I ostala mesta na kojima su postavljene ove table brižljivo su odabrana, da ciljano upozore ko baš tu "stanuje".

- Postavljanje oznaka za migratorne koridore jedna je od neophodnih mera za smanjenje stradanja životinjskog sveta. Ono predstavlja balans između ljudske aktivnosti i kretanja životinja - kaže Sara Stanković, biolog u JP "Nacionalni park Đerdap", dodajući da su najčešće na udaru lisice, jeleni, srne, ježevi... ali i neke grupe vodozemaca, poput daždevnjaka i žaba.

Inače, područje najvećeg Nacionalnog parka u Srbiji, prepoznatljivog centra biodiverziteta, nastanjuje oko 55 vrsta sisara. Među njima su strogo zaštićene vidra, šareni tvor, ris i sve vrste slepih miševa. Tu je i bezmalo 270 vrsta ptica, oko 50 vrsta riba, 13 vrsta vodozemaca, čak 100 vrsta leptira i bogat biljni svet, sa brojnim retkim vrstama.

Rista

NACIONALNI park je dom i risa Riste, koji je umalo stradao na Đerdapskoj magistrali, kada ga je - u novembru 2022 - teško povredio automobil. Posle lečenja i oporavka u borskom zoo-vrtu, Rista je prošlog februara vraćen kući.

U Srbiji, inače, ima između 40 i 60 risova, a u "Đerdapu" samo 12.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave