SIVAC I STAPAR BLISKI KAO NEKAD: Dva sela u zapadnoj Bačkoj, ranije spojena atarskim putem, dobila modernu asfaltnu vezu

Zoran Rajić

12. 02. 2024. u 22:17

OD Sivca u kulskoj opštini do Stapara kod Sombora više se ne mora putovati 37,5 kilometara, jer je izgrađen put od 15,8 kilometara, koji direktno spaja ova dva sela i donosi mnoge dobrobiti žiteljima zapadne Bačke. Izgradnja ovog puta, koji se dužinom od 9,1 kilometar pruža u sivačkom, a produžava za 6,7 kilometara u staparskom ataru, trajala je nešto duže od tri godine, a u nju je Vlada Vojvodine, posredstvom Uprave za kapitalna ulaganja, uložila 1,377 milijardu dinara.

СИВАЦ И СТАПАР БЛИСКИ КАО НЕКАД: Два села у западној Бачкој, раније спојена атарским путем, добила модерну асфалтну везу

foto T. Tamaš

Put će, pre svega, mnogo značiti poljoprivrednicima u oba sela, jer će im omogućiti znatno bolji prilaz oranicama i olakšati i ubrzati prevoz šećerne repe sa njiva do fabrika u Crvenki i Vrbasu.

Jači mostovi preko bačkih kanala

ZA potrebe puta Sivac-Stapar izgrađen je novi most preko Malog bačkog kanala na sredini između ovih sela i rekonstruisan (proširen i ojačan) betonski most preko Velikog bačkog kanala u Sivcu, kojim se praktično stupa na ovu saobraćajnicu sa regionalnog puta Novi Sad - Sombor kroz Sivac.

Sivac i Stapar su nekad bili povezani atarskim putem, dugim 12 kilometara, koji je, međutim, zapušten sedamdesetih godina prošlog veka, pa su žitelji ovih naselja, odranije blisko povezani sklopljenim brakovima i rođačkim i prijateljskim vezama, jedni kod drugih morali da odlaze tri puta dužim putem preko Kljajićeva i Sombora.

Saobraćajnica Sivac-Stapar kategorisana je kao lokalna, ali će, prema rečima predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića imati regionalni značaj.

- Izgradnja ove deonice je važna ne samo za somborsku i kulsku opštinu, nego i za Apatin, koji će dobiti direktan, kraći izlaz na buduću brzu saobraćajnicu "Osmeh Vojvodine" od Sombora do Kikinde. Uz to će doprineti boljoj povezanosti svih naselja u Zapadnobačkom okrugu - rekao je Mirović.

Očekuje se, takođe, da ovaj put, širok 5,5 metara, preuzme veliki deo teretnog saobraćaja do buduće luke Apatin i granice sa Hrvatskom, pa će tako sačuvati od oštećenja ulične kolovoze u Sivcu, Kljajićevu, Somboru i Staparu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić