KUPATILO DA SPERE BEDU: Dragana Mitić iz Debeljače i njeno dvoje dece više ne moraju da se kupaju u koritu

Zoran Rajić

07. 02. 2024. u 11:52

SAMOHRANA majka Dragana Mitić (52) i njeno dvoje dece – Luka (18) i Ana (17) – koji žive u oronuloj kući u Debeljači, u južnobanatskoj opštini Kovačica, od pre nekoliko dana više ne moraju da se kupaju u koritu vodom sa seoske česme, jer im je Humanitarna organizacija (HO) "Put, istina, život“ iz Žablja, posredstvom donatora, napravila kupatilo. Uz to je ovoj porodici kupljen i frižider sa zamrzivačem, koji je napunjen hranom za mesec dana.

КУПАТИЛО ДА СПЕРЕ БЕДУ: Драгана Митић из Дебељаче и њено двоје деце више не морају да се купају у кориту

foto HO Put, istina. život

   - Nismo mogli da renoviramo čitavu njihovu kuću, ali smo ipak načinili veliki korak da im bude bolje, jer higijena je pola zdravlja. Posebnu zahvalnost dugujemo našoj prijateljici Jeleni, koja ne želi da joj se pominje puno ime i prezime, a u celini je finansirala izgradnju kupatila i nabavku frižidera – ističe predsednik HO „Put, istina, život“ Mile Jovanović.

   Dragana kaže da su ona i deca presrećni što im se ispunio san da imaju kupatilo, ali i dalje strepi, jer ostatak kuće preti da se uruši, a njih troje će od maja, kad Ana završi školu, ostati bez porodične penzije od 22.000 dinara, kao i njenog dečjeg dodatka, a nikakvih drugih primanja nemaju.

Račun za pomoć

 TEŽAK život samohrane majke i njene dece može se ublažiti novčanim prilozima na žiro račun Dragane Mitić kod Banke Inteza: 160-5800100896596-52.       

   - Kuća nam je od blata, a stara je više od 50 godina. Zidovi su vlažni i popucali, a sa krova otpadaju crepovi, pogotovo otkad je u ulici pružen asfalt, pa se kuća trese od prolaska teških kamiona. Sve troje smo u jednoj prostoriji, tu i spavamo, jer nemamo ogreva da grejemo još jednu sobu – priča Dragana.

   Luka je završio specijalnu školu u Pančevu za cvećara, u kojoj Ana uči na tekstilnom smeru. Porodična penzija, koju su dobili posle očeve smrti pre osam godina, sa Luke je, po završetku njegovog školovanja, prešla na Anu, a Dragana nije mogla da je stekne, jer je imala manje od 45 godina kad joj je muž preminuo.

"Preče" brige od bolesti

   DRAGANA ima rane na nozi, koje je sve više bole, a i sluh joj je oštećen.

   - Ljudi me opominju da su te rane verovatno od šećerne bolesti, ali ja ne stižem da mislim o svom zdravlju. Poslednji put sam bila kod lekara kad sam rađala svoju decu – obuzeta je Dragana „prečim“ brigama.

   - Od njega nam je ostao i nevraćeni kredit, koji nam se sad odbija od penzije, pa mesečno dobijamo samo 9.100 dinara. Opštinska interresorna komisija je procenila da su Luka i Ana deca s posebnim potrebama, ali nisu dobili nikakvu dijagnozu, pa sad već četvrti put idemo u Institut za mentalno zdravlje u Beogradu da se to tamo odredi i da na osnovu toga zatražim pomoć od Centra za socijalni rad – kaže Dragana.

   Ona se, gde god vidi neki oglas, javlja za posao, ali dosad nije uspela da ga dobije.

   - Volela bih da radim kao spremačica u Beogradu. Mesečno bih za put plaćala oko 13.000 dinara, ali kad bih zaradila oko 50.000, to bi nam jako dobro došlo, jer ne znam kako da se drugačije izvučemo iz haosa, a ja ću se do poslednjeg atoma snage boriti za svoju decu - ne posustaje ova požrtvovana majka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić