NA KROVU GAJI 1.500 KAKTUSA: Boban Stanković iz Niša već tri decenije opčinjen lepotom raskošnih i egzotičnih biljaka

J. ĆOSIN

16. 12. 2023. u 14:00

NIŠLIJA Boban Stankovića u svojoj staklenoj bašti na krovu kuće gaji oko 1.500 kaktusa i ukupno desetak hiljada biljaka među kojima su i one koje više ne rastu u prirodi.

НА КРОВУ ГАЈИ 1.500 КАКТУСА: Бобан Станковић из Ниша већ три деценије опчињен лепотом раскошних и егзотичних биљака

Foto: J. Ćosin

U kaktuse se zaljubio pre tri decenije, kada je bio vlasnik poznate cvećare i ta ljubav nastavila je da raste jer je Boban opčinjen lepotom ovih biljaka koje mu uzvraćaju raskošnim bojama svojih cvetova i dobrom energijom.

Boban je počeo da prikuplja biljke nakon što se pre tri decenije oduševio jednom vrstom bradavičastog kaktusa.

- Tada smo držali cvećaru i kaktusi su nam onda trgovački prolazili kroz ruke. Jedan od njih me naročito kupio svojom lepotom. Reč je o Mamilaria duvei!, koja mi se dopala svojim izgledom. I onda sam nju odvojio prvu i tako je to krenulo. Danas imamo kolekciju od oko 1.500 vrsta. U svakom kaktusu vidim malo umetničko delo koje raste - kaže Boban koji priznaje da je za neke naročito vezan i oni za njega nemaju cenu.

Samo gajenje ove biljke, kaže, nije komplikovano, ali postoje određena pravila koja treba slediti.

- Oni se zimi ne zalivaju, a i leti se to radi jednom u 10 dana. Biljku treba presaditi čim preraste ivice saksije. Ali, kaktusi ne vole ni prevelike saksije, idealno je ostaviti joj par santimetra da se razvija. Zimi mogu bez svetla, ali ih treba izneti čim prođe opasnost od kasnih mrazeva - priča nam Boban.

Pokušava da pravi nove vrste

OVIH dana Boban prikuplja seme, pokušavajući da napravi nove vrste.

- Kada dobijate novu biljku iz semena stvorili ste novu biljku od dve iste vrste, što nije slučaj kada to radite sa pelcerom. U prvom slučaju postupak je mnogo spor jer novoj biljci treba pet godina da naraste do veličine pingpong loptice, ali je kvalitet kao kad bi uporedili ljudsko biće i klona - priča Boban koji se trudi da ljubitelje kaktusa ohrabruje na putu ka ovom hobiju.

Do nekih najzanimljivijih vrsta došao je u Češkoj gde žive, kaže, najveći kaktusari na svetu. Egzotične primerke i dalje traži u inostranstvu.

- U Srbiji sam nabavio skoro sve što je moglo da se nabavi. Sada sam prinuđen da idem u inostranstvo da bih došao do novih primeraka i s vremena na vreme posetim neku izložbu. Išao sam u Mađarsku i Češku nekoliko puta i otuda donosio najlepše primerke - kaže Boban.

Pojašnjava da u svetu postoji 10.000 vrsta sukulenata, od čega četvrtinu čine kaktusi.

- Sukulent se preporučuje da stoji pored izvora zračenja, recimo kompjutera, jer upija štetni uticaj takvih uređaja. U njihovoj postojbini postoje plodovi kaktusa koji se jedu, a svima su dobro poznati aloja vera i agava. Probao sam jednom plod indijske smokve koji je jestiv, nije mi se dopao jer sam imao osećaj bockanja u ustima - kaže ovaj Nišlija.

Dodaje da izgled biljke zavisi od onog ko je čuva, pa je zato za njega svaki kaktus jedno malo umetničko delo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu