STRADALO JE 500 PARTIZANA: U gradu na Limu obeležena osamdesetogodišnjica čuvene Prijepoljske bitke (FOTO)

A. ROVČANIN

04. 12. 2023. u 17:52

U PRIJEPOLjU je komemoracijom u Spomen kompleksu „4. decembar“ danas obeleženo 80. godina jedne od najtragičnijih bitaka u Drugom svetskom ratu na tlu Jugoslavije, u kojoj je poginulo 500 partizana.

СТРАДАЛО ЈЕ 500 ПАРТИЗАНА: У граду на Лиму обележена осамдесетогодишњица чувене Пријепољске битке (ФОТО)

A.Rovčanin

Na komemoraciji su položeni venci Opštine Prijepolje, Vojske Srbije, SUBNOR-a i boračkih organizacija iz zemalja i mesta čiji su borci izginuli u odbrani partizanske bolnice u Prijepolju.

Član Republičkog odbora SUBNOR-a Srbije Milan Lučić izrazio je  zahvalnost delegacijama koje su  došle da se poklone palim žrtvama. On je ukazao na važnost očuvanja sećanja na žrtve koji služi kao podsetnik na to kako se žrtvuje za slobodu.

A.Rovčanin

Partizanske zastave viorile se kod spomen komplenska 4. decembar u Prijepolju

 

Predsednik Privremenog organa opštine Prijepolje Izudin Šantić, u obraćanju rođacima poginulih partizana u Prijepoljskoj bitci naglasio je da je ova bitka ušla u udžbenike istorije a da se posebno izučava u vojnim školama.

- Prijepoljska bitka je poznata kao početak šeste neprijateljske ofanzive u Drugom svetskom ratu na prostoru Jugoslavije. U Prijepolju su pre 80 godina pobedili mrtvi a živih je ostalo vrlo malo. Nije sramota pasti, sramota je ne podići se. Poput naših predaka, slavnih boraca Prijepoljske bitke, i mi se danas uzdižemo iz svih nedaća u koje nas je egzistencija u prošlost bacila. Radimo to sa pijetetom prema precima i odgovornošću prema potomcima – kazao je između ostalog Šantić.

Prijepoljska bitka otvorila je Šestu neprijateljsku ofanzivu, u nemačkoj istoriografiji nazvanu „Operacija Kugelblic“ , koja je, po upotrebljenim snagama, bila najveća antipartizanska akcija 1943. godine.

A.Rovčanin

Spomen kompleks 4. decembar u Prijepolju


Operacija je trajala od 4. do 16. decembra u Sandžaku i istočnoj Bosni. Protiv 12.000 partizana iz Druge proleterske i Pete krajiške divizije, bilo je angažovano 75.000 Nemaca iz Vermahta i SS-a, pripadnika Bugarske vojske, četnika, a u napadu je učestvovala i 369. legionarska divizija Vermahta koju su popunjavali regruti iz Hrvatske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024