DA DECA ZAVOLE ČITANJE I PISANJE: Završena internacionalna Književna kolonija u Vranju

J. S.

11. 12. 2023. u 06:55

U VRANjU je završeno deveto izdanje Književne kolonije u organizaciji Javne ustanove Narodni univerzitet u Vranju, koja je od ove godine dobila internacionalni karakter.

ДА ДЕЦА ЗАВОЛЕ ЧИТАЊЕ И ПИСАЊЕ: Завршена интернационална Књижевна колонија у Врању

Foto: N. Janković

Književna kolonija, osim pisaca, okuplja i univerzitetske profesore, književne kritičare, izdavače i druge učesnike knjiženog života. Prve književne večeri ljubitelji pisane reči uživali su u predstavljanju stvaralaštva akademika Gorana Petrovića, jednog od najznačajnijih srpskih pisaca prozaista.

Petrović je prošle godine, uoči Sajma knjiga u Beogradu, istog dana objavio dva romana - "Papir" i "Ikonostas".

- Ovo su prve dve knjige tog ciklusa i rad na njima je trajao dvadeset tri godine. Prema onome kako mi sada izgleda, ciklus bi trebalo da ima između dvanaest i petnaest romana - kazao je Petrović i dodao da će knjige biti povezane, ali da se ne moraju čitati redom već će svaka biti priča za sebe.

On je kazao da priprema treći roman iz ovog ciklusa, koji će hronološki biti smešten između "Papira" i "Ikonostasa", a zvaće se "Palata".

Sa akademikom Petrovićem organizovana je i interaktivna radionica za srednjoškolce, dok je dve radionice za mlađe i starije osnovce održao pisac Uroš Petrović.

Direktorka Narodnog univerziteta u Vranju Gordana Dimitrijević kaže da ova manifestacija ima izuzetan značaj i za kulturni život grada.

- U njoj svake godine učestvuju najznačajniji srpski prozaisti. Nastojimo da program kolonije bude koncipiran tako da kod učenika osnovnih i srednjih škola razvija ljubav prema čitanju i pisanju, da pozitivno utiče na njihovo usmeno i pisano izražavanje - istakla je Dimitrijevićeva.

Gosti kolonije bili su pesnici za decu Miroslav Kokošar i Tode Nikoletić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)