BALONI ZA PODRŠKU VRŠNJACIMA: Kraljevački srednjoškolci simbolično obeležili Svetski dan borbe protiv dijabetesa

G. ĆIROVIĆ

14. 11. 2023. u 13:52

Pod sloganom „Ljubav, razumevanje i podrška pobeđuju dijabetes“, simboličnim puštanjem balona u vazduh, kraljevački srdnjoškolci obeležili su 101. godišnjicu od prve upotrebe insulina i Svetski dan borbe protiv dijabetesa pružajući podršku svojim vršnjacima koji boluju od ove bolesti.

БАЛОНИ ЗА ПОДРШКУ ВРШЊАЦИМА: Краљевачки средњошколци симболично обележили Светски дан борбе против дијабетеса

G.Šljivić

Na ovaj način učenici ovdašnje Ekonomsko-trgovinske, Medicinske, Elektro-saobraćajno tehničke škole „Nikola Tesla“ i Gimnazije, u saradnji sa svojim profesorima i Udruženjem „Alarm“, želeli su da skrenu pažnju na neophodnost da deca sa dijabetesom u našem društvu budu vidljiva i prihvaćena.

G.Šljivić

 

Osim toga, i ovom prilikom upućen je apel državi, RFZO, resornom ministarstvu i nadležnim institucijama da senzori za merenje šećera u krvi moraju biti adekvatni i dostupni svima, uz obavezno povećanje i broja tračica za kontrolu šećera i iglica za insulinski pen na mesečnom nivou.

- U najkraćem, nama kontrola i ispravno regulisanje šećera praktično znači život! Nadležni moraju da se pozabave ovim dugogodišnjim problemom jer je nedopustivo da senzore koji su dostupni o trošku države mogu da očitaju samo ajfon ili skup mobilni telefon. Prosto, mi ne želimo ajfone, već senzore – kaže Aleksa (16), učenik druge godine ESTŠ „Nikola Tesla“ kome je dijabetes tip 1 konstatovan pre šest i po godina od kada je i na insulinskoj terapiji.

G.Šljivić

Šesnaestogodišnji Aleksa hrabri borac protiv dijabetesa

Prema njegovim rečima, „drastično smanjenje broja tračica za kontrolu šećera i iglica nakon navršene 18 godine o trošku RFZO za dijabetičare koji insulin primaju 3-4 puta dnevno može se čak nazvati i diskriminacijom“.

- Šta time žele da nam poruče, da ne treba da završimo srednju školu, da ne treba da studiramo i završimo fakultete, bavimo se sportom, umetnošću, bilo kojim aktivnostima kao i svi ostali ili da smo građani drugog reda – hrabro postavlja Aleksa direktno pitanje ujedno se zahvaljujući vršnjacima na podršci.

G.Šljivić

 

Prema dostupnim, istina nezvaničnim podacima, u Srbiji od dijabetesa tip 1 i tip 2 boluje oko 770.000 ljudi, među kojima je više od 5.000 dece. Svake godine, na prvu rehablitaciju nakon konstatovanog dijabetesa, u Bukovičku Banju javi se prosečno 200 mališana i ta brojka se iz godine u godinu povećava.

G.Šljivić

 

PROTOKOL


- SA početkom ove školske godine u svim školama u Srbiji na snagu je stupio obavezujući Protokol o postupanju u ustanovi sa decom koja imaju dijabetes. Ovaj akt je napravljen sa ciljem pomoći nastavnicima i nenastavnom osoblju o postupanju u alarmantnim situacijama, odnosno kada je kod đaka dijabetičara nizak ili visok šećer – kaže direktorka Ekonomske škole Dragana Paunović iz Udruženja „Alarm“ i majka četrnaestogodišnje devojčice sa dijabetesom. - Ovdašnja Školska uprava insistira na primeni Protokola, svi direktori i nastavnici škola su upoznati i mislim da u Kraljevu vlada empatija i podrška za decu sa dijabetesom.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona