PAMTE OKUPACIJU, SLAVE PROSPERITET Novi Sad, na spomen groblju i u Gradskoj kući, obeležio Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu

J. S.

22. 10. 2023. u 16:00

TOKOM obeležavanja Dana oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu, gradonačelnik Milan Đurić položio je vence na spomen-groblju, te podsetio da je grad tokom okupacije izgubio 5.000 sugrađana, a pobedu nad fašizmom ovde je dočekalo 40.000 ljudi.

ПАМТЕ ОКУПАЦИЈУ, СЛАВЕ ПРОСПЕРИТЕТ Нови Сад, на спомен гробљу и у Градској кући, обележио Дан ослобођења у Другом светском рату

NS uživo /P.Pejić

- Novi Sad je bio razrušen, bez mostova, kanalizacije i struje, a sada, posle 79 godina, Novosađani žive u modernom gradu koji neprestano raste i razvija se kao univerzitetski centar, grad kulture mladih, multikulturalna i multinacionalna sredina, nesumnjivo antifašističkih ideja, tradicije i duha - poručio je Đurić.

Predsednik gradske boračke organizacije Milovan Vujić - podsećajući da je Novi Sad dobio slobodu zahvaljujući Jugoslovenskoj narodnoj armiji i borcima iz Sovjetskog Saveza - kaže da je neophodno očuvati mir i negovanje tradicije prenositi na naredne generacije.

Povodom velikih istorijskih datuma - 23. oktobra 1944, kada je Novi Sad oslobođen od fašizma, i 9. novembra 1918, kada je srpska vojska oslobodila grad u Velikom ratu, te 25. novembra, kada je Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca i drugih Slovena Banata, Bačke i Baranje donela Odluku o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji, u Gradskoj kući uručena su najviša priznanja lokalne samouprave. Ovogodišnja Oktobarska nagrada dodeljena je sekretaru Crvenog krsta Draganu Laziću, bivšoj direktorki Gimnazije "Isidora Sekulić" i profesorki matematike Ružici Vukobratović, kao i Novosadskom sajmu koji ove godine obeležava vek trajanja. Novembarska povelja pripala je svešteniku SPC Branku Ćurčinu, književniku Nenadu Šaponji i OŠ "Vuk Karadžić", a sva priznanja lauretaima su uručili gradonačelnik Milan Đurić i predsednica SG Jelena Marinković Radomirović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)