NOVE ŠKOLE I VRTIĆI Popunjeni kapaciteti obrazovnih ustanova u Novom Sadu nameću potrebu za izgradnjom dodatnih

Lj.P.

28. 10. 2023. u 20:00

SVE veći priliv stanovništva i ubrzan rast i razvoj Novog Sada, nametnuo je potrebu da se grade novi objekti osnovnih škola, jer su postojeće obrazovne ustanove u potpunosti popunile svoje prostorne kapacitete za prijem učenika.

НОВЕ ШКОЛЕ И ВРТИЋИ Попуњени капацитети образовних установа у Новом Саду намећу потребу за изградњом додатних

FOTO:Grad Novi Sad

Kako navode u Gradskoj upravi za obrazovanje, da bi se postojeći problem sa nedostatkom prostora rešio, planirana je izgradnja više osmoletki na teritoriji Novog Sada. Generalnim urbanističkim planom Grada Novog Sada, kako predočavaju u ovoj upravi, ucrtan je objekat škole, gde se prema tom planu planira izgradnja osnovne škole u naselju Mišeluk i izgradnja osnovne škole u Petrovaradinu.

- U planu je da se 2024. godine u naselju Adice izgradi osnovna škola, a zatim i izgradnja nove škole "Miloš Crnjanski" - predočavaju u Gradskoj upravi. - Grad Novi Sad će pratiti potrebu za proširenje kapaciteta postojećih osnovnih škola, kao i izgradnju novih u narednom periodu, kako bi se obezbedili što bolji uslovi za školovanje naše dece.

Na području grada, ove godine, radilo se na obnovama i rekonstrukcijama, kako osnovnih, tako i srednjih škola. U gimnaziji "Svetozar Marković" urađena je adaptacija, kojom je obezbeđen prostor za još dve učionice, a urađena je sanacija na 20 osnovnih i srednjih škola, oštećenih u jakom nevremenu koje je u julu zahvatilo Novi sad.

- U planu je rekonstrukcija hidrantskih instalacija u pet objekata PU "Radosno detinjstvo", rađena su investiciona ulaganja u sedam osnovnih škola, odnosno hidrantska mreža, kotlovska postrojenja, energetska sanacija, izrada kanalizacionog priključka, i vodovoda - navode u Gradskoj upravi. - U četiri vrtića su takođe urađena investiciona ulaganja, sanacija objekta u Jiričekovoj ulici, a planirana je rekonstrukcija hidrantskih instalacija u pet vrtića. U toku je nabavka opreme za vrtiće prema potrebama.

Učionice i đacima Jugovićeva

I NASELjE Jugovićevo dobiće školu, a njena izgradnja, kako ističu u Gradskoj upravi za obrazovanje, počeće ove godine. Izabran je izvođač radova, a realizacija projekta je planirana od 2023. do 2025. godine.

 

U naselju Grbavica i okolini živi oko 20.000 Novosađana, tu je izgrađen objekat za predškolsku ustanovu u kojoj će moći da bude smešteno oko 140 dece. Vrednost objekta u Ulici Miše Dimitrijevića iznosi 313 miliona dinara. U toku je nabavka opreme, pa se očekuje da će objekat biti predat do kraja 2023. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave