U PARAĆINU 133 PREVENTIVNA PREGLEDA: Gužva za oba skrininga u organizaciji zdravstvenih ustanova

Зорана Рашић
Zorana Rašić

16. 10. 2023. u 12:37

U OKVIRU akcije besplatnih preventivnih pregleda bez zakazivanja kojoj se priključio Dom zdravlja u Paraćinu, muškarci stariji od 49 godina mogli su da urade ranu dijagnostiku na karcinom prostate, dok je ženama bio namenjen ultrazvučni pregled dojke.

У ПАРАЋИНУ 133 ПРЕВЕНТИВНА ПРЕГЛЕДА: Гужва за оба скрининга у организацији здравствених установа

Foto: Z. Rašić

Građani su pokazali baš veliko interesovanje, pa je broj pacijenata bio iznad očekivanja. Na testiranje je upućen 61 muškarac, a 72 žene na ultrazvučni pregled dojke, od čega su dve upućene u Jagodinu zbog preopterećenosti Službe za radiološku dijagnostiku paraćinske bolnice.

Preventivne preglede za muškarce obavljala je doktorka Ivana Marjanović, dok je ultrazvučnu dijagnostiku radila dr Vesna Stević, specijalista radiologije Opšte bolnice Paraćin. Za uput, žene su odlazile u ginekološki dispanzer, odnosno Službu zdravstvene zaštite žena Doma zdravlja.

Foto: Z. Rašić

Uput za ultrazvuk dojke se dobijao u ginekološkom dispanzeru

  Kad je o preventivi raka prostate reč, prema rečima dr Marjanović, posle overe uputa na šalteru pacijent je upućivan u laboratoriju, a testiranje uzetih uzoraka krvi obaviće laboratorija Opšte bolnice u Jagodini.

Foto: Z. Rašić

- Rezultati stižu za dan-dva i biće prosleđeni izabranim lekarima pacijenata – ističe dr Ivana Marjanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?