DOBRA VEST ZA NIŠLIJE: Autobuska i železnička stanica biće preseljene iz centra grada

Novosti onlajn

20. 09. 2023. u 10:58

GRAĐENE u davna vremena, glavna autobuska i železnička stanica danas predstavljaju opterećenje za saobraćaj u centralnoj gradskoj zoni i, kako je odlučeno, biće preseljene na severnu periferiju Niša.

ДОБРА ВЕСТ ЗА НИШЛИЈЕ: Аутобуска и железничка станица биће пресељене из центра града

Foto: Shutterstock

Prema projektnoj dokumentaciji Glavna železnička stanica, sagrađena pre jednog veka, biće izmeštena na prostor sadašnje stanice „Crveni krst” koja infrastrukturom i lokacijom ispunjava sve potrebne uslove za železnički prevoz. Uz rekonstrukciju postojećih i izgradnju novog objekta sa čekaonicama i ostalim sadržajima, u perspektivi će se centar grada u potpunosti rasteretiti železničkog saobraćaja, a putnici će javnim gradskim prevozom moći da stignu do „Crvenog krsta”.

Novom regulacijom saobraćaja u Nišu, u planu je iseljenje i Glavne autobuske stanice, locirane pre šezdesetak godina uz Nišku tvrđavu i njene zidine. Ove godine obeležava se tačno tri veka od završetka izgradnje ovog istorijskog objekta 1723. godine, i trebalo bi da tvrđava zasija punim sjajem. Izgradnja nove glavne autobuske stanice planirana je na prostoru prema Industrijskoj zoni „Sever” u Nišu, u blizini buduće Glavne železničke stanice i nedaleko od Aerodroma „Konstantin Veliki”. Na taj način Niš će dobiti saobraćajne centre za drumski, železnički i vazdušni saobraćaj.

Preseljenje Glavne autobuske stanice, ističu u rukovodstvu Niša, od posebnog je značaja. Deo Ulice Đuke Dinić biće zatvoren za saobraćaj i time će se spojiti parkovske površine na Univerzitetskom trgu i budući veliki park sa pešačkom zonom kod Beogradske kapije Gradske tvrđave, čija bi rekonstrukcija trebalo da bude završena do decembra ovde godine. Glavna urbanistkinja Lidija Stefanović Nikolić ističe da će se zatvaranjem ove ulice dati prednost pešacima, a po završetku parka kod Beogradske kapije, zajedno sa Univerzitetskim trgom, građanima će na raspolaganju biti prostor površine od čak jednog hektara sa svim sadržajima.

Na ovom prostoru, gde će dominirati park na platou kod Beogradske kapije, Niš će dobiti veliki prostor i za kulturne i druge manifestacije, a građani šetalište, kaže Ivan Grmuša, v. d. direktora Zavoda za urbanizam. Ovaj kvart između zgrade nekadašnje Moravske banovine, danas Univerziteta Niš i Gradske tvrđave, ističe Grmuša, dobiće novi izgled sa dodatnim zelenilom, novim lokalima, prodajnim objektima i restoranima.

Od Ministarstva kulture za uređenje platoa kod Beogradske kapije tvrđave u Nišu dobijeno je 46,8 miliona dinara.

(Politika) 

BONUS VIDEO: 

POGLEDAJTE: Ovako je izgledala poseta Vučića Nišu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)