SOS TELEFON ZA NAJMLAĐE: Niš prvi u Srbiji dobio savetovalište za decu žrtve nasilja

J. Ćosin

08. 09. 2023. u 20:18

Prvo Savetovalište u Srbiji za decu žrtve svih oblika nasilja - fizičkog, emocionalnog, seksualnog, vršnjačkog ili digitalnog, otvoreno je u Sigurnoj kući u Nišu. Pored Savetovališta, ova Ustanova uskoro će dobiti i SOS broj putem kojeg će deca iz Niša, ali i drugih gradova, koja trpe bilo kakvo nasilje, bilo u školi, kod kuće, ili nekom drugom mestu, moći da potraže utočište, pomoć ili savet kako da taj problem reše.

СОС ТЕЛЕФОН ЗА НАЈМЛАЂЕ: Ниш први у Србији добио саветовалиште за децу жртве насиља

foto: J. Ć.

Prema podacima te Ustanove, na godišnjem nivou registruje se oko 200 prijava nasilja nad decom. Otud, kako i kažu u Sigurnoj kući, potreba da se otvori savetovalište koje će, pre svega, pružati terapeutske usluge deci, kao i psiho-edukativnu i savetodavnu podršku za roditelje ili staratelje.

- Tokom svog dugogodišnjeg rada, često sam se susretala sa problemom nasilja nad decom. U situaciji kada dođe do nasilja, važno je da postoje brzi postupci koji će prvo zaustaviti nasilje, ali je veoma važno i da se detetu koje je doživelo nasilje pruže podrška i pomoć - rekla je direktorka Regionalne Sigurne kuće u Nišu Sonja Ščekić.

Prema njenim rečima, preporučena terapija obuhvata rad sa decom od 3. do 18. godine, a u proseku je potrebno nekih 18 seansi, što zavisi od jačine traume i opšteg stanja deteta. Nakon toga, predviđeno je i da se prati stanje deteta dva do tri puta godišnje.

- U narednom periodu potpisaćemo ugovor sa svim institucijama i nevladinim organizacijama u gradu koje se bave zaštitom dece od nasilja. Stručni tim sigurne kuće će u toku meseca krenuti na edukaciju - pojašnjava ona.

Otvaranju Savetovališta su prisustvovali Miodrag Đorđević iz Ministarstva za zapošljavanje, rad i boračka pitanja i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski sa saradnicima.

Gradonačelnica Dragana Sotirovski najavila je i unapređivanje usluga i potpisivanje sporzuma sa okolnim opštinama kako bi i deca iz okoline mogla da dobiju istu uslugu.

Preventiva je ključna

Đorđević je istakao da je preventiva ključna i polazna tačka svega.

- Dokle god imamo preventive, imaćemo i boljih rezultata, kada dođe do nekih problema, onda smo već i zakasnili, ali zato je preventiva ključ i glavna stvar koju treba uvek unapređivati kako bi što manje nasilja bilo. Deca će moći samostalno i bez roditelja da se obrate za pomoć putem SOS telefona - navodi on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

DENVER = ČUDO: Kako je tajna večera Nagetsa na koju nije pozvan samo Jokićev omiljni saigrač spasila sezonu Nikoli i NBA šampionima