STRUJA IZ BLOKA B3 KRAJEM GODINE: EPS pribavlja dozvolu za pokretanje novog postrojenja u Kostolcu

D. NOVKOVIĆ

07. 09. 2023. u 11:00

ELEKTROPRIVREDA Srbije pokrenula je proceduru pribavljanja dozvole za puštanje u rad novog termo-bloka B3, koji će raditi u sastavu Ogranka TE-KO "Kostolac".

СТРУЈА ИЗ БЛОКА Б3 КРАЈЕМ ГОДИНЕ: ЕПС прибавља дозволу за покретање новог постројења у Костолцу

D. Novković

U tu svrhu raspisan je tender za pribavljanje integrisane dozvole, a njegova procenjena vrednost iznosi 15 miliona dinara. U Zakonu o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađivanja životne sredine, integrisana dozvola definisana je kao rešenje nadležnog organa kojim se odobrava puštanje u rad nekog postrojenja.

Prijave na tander za pribavljanje dozvole, na period ne duži od 10 godina, podnose se do 22. septembra. Ukoliko on bude uspešno sproveden, očekuje se da novi blok, kao deo termoelektrane „Kostolac B“, bude pušten u rad do kraja ove godine.

-Novi blok, snage 350 megavata, proizvodiće 2,5 milijardi kilovat-sati struje, što je čak pet odsto proizvodnih kapaciteta EPS-a – izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović, prilikom pristizanja poslednjeg kontigenta opreme za gradnju novog bloka.

Vrednost izgradnje bloka B3 je 618 miliona dolara, obezbeđenih iz kreditnog aranžmana Srbije i Kine, sklopljenog 2012. godine. Ukupni kreditni aranžman, vredan preko milijardu dolara, sklopljen je na rok od 20 godina, uz sedmogodišnji grejs period i uz kamatu od 2,5 odsto godišnje. Njegova realizacija sprovodi se u dve faze. Prva obuhvata gradnju sistema za odsumporavanje, revitalizaciju blokova B1 i B2, kao i gradnju pristaništa i industrijskog koloseka.

U drugu fazu spadaju gradnja bloka B3 i proširenje kapaciteta kopa Drmno sa devet na 12 miliona tona uglja godišnje. Glavni izvođač radova na projektima iz kreditnog aranžmana jeste firma CMEK iz Pekinga. Pošto ona angažuje radnike iz Kine, za njih je 2013. godine podignuto naselje pored TE “Kostolac B”. Zemljište i komunalnu infrastrukturu obezbedio je EPS, a Kinezi montažne objekte, nameštaj i opremu.

Početak

Kamen-temeljac za blok B3, u novembru 2017. godine, položili su premijerka Srbije Ana Brnabić, ambasador Republike Kine u Beogradu Li Mančang, tadašnji ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, tadašnji v.d. direktor EPS-a Milorad Grčić i potpredsednik kineske kompanije CMEK, Ton Zigang.

Četiri pogona

Termoelektrane u Kostolcu do sada su imale četiri bloka, po dva u TE „Kostolac A“ i „Kostolac B“. Blokovi A1 i A2 pušteni su u rad 1967, odnosno 1980, a B1 i B2 pokrenuti su 1987. i 1991. godine. Ovi blokovi, koji rade 24 sata dnevno, učestvuju sa 15 odsto u ukupnoj količini struje proizvedene u Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)