ROK OPERU SLUŠALO 10.000 LJUDI: Prvi festival „Kikinda open air“ premašio sva očekivanja

R. Šegrt

30. 08. 2023. u 17:47

PUBLIKA je oduševljena prvim izdanjem Festivala kulture „Kikinda open air“ koji je održan u subotu i nedelju. Oba koncerta na otvorenom prostoru, najpre nastup Gudačke reprezentacije mladih izvođača u centru grada, a onda, u nedelju uveče, „Rok opera“, na Starom jezeru“, dobili su visoke ocene.

РОК ОПЕРУ СЛУШАЛО 10.000 ЉУДИ: Први фестивал „Кикинда опен аир“ премашио сва очекивања

Foto: R. Šegrt

Ovaj poslednji slušalo je čak oko 10.000 ljudi, među kojima nisu bili samo Kikinđani, već je publika došla i iz drugih vojvođanskih mesta, pa čak i iz susedne Rumunije. Vrhunski muzičari hora i orkestra SNP-a i novosadskog „Big benda“ izveli su 22 velika hita rok muzike u simfonijskim obradama sa četvoro sjajnih solista: Bojanu Stamenov, Zorana Šandorova, Danku Adamov i Mattiu Zanattu. Publika je oduševljena ovim koncertom i uputila je sijaset pohvala i komplimenata organizatorima: Kulturnon centru Kikinda i lokalnoj samoupravi. Oduševljeni su i muzičari, jer nisu očekivali tako brojne slušaoce i pratioce svake numere.

- Ovo je vrlo hrabar potez Kulturnog centra, direktora Marka Markovljeva i Grada Kikinde, jer je ovo zahtevan koncert u organizacionom smislu. Ali pokazalo se da je to izvodljivo i mi smo oduševljeni prijemom i reakcijom publike. Pre nekoliko godina bili smo u Kikindi sa Jelenom Tomašević na manifestaciji „Dani ludaje“ i tada je bilo sjajano, isto kao i sada. Čestitam organizatorima na ovom potezu, a mi smo obećali spektakl i mislim da smo ga i priredili – rekao je dirigent ovog sjajanog orkestra Fedor Vrtačnik, koji je 55. put dirigovao „Rok operom“ za pet godina postojanja zajedničkog projekta hora i orkestra SNP-a i novosadskog „Big benda“.

Osim publike i muzičara, zadovoljni su i organizatori, jer je prvi Festival kulture „Kikinda open air“ premašio sve prognoze i, po vsemu sudeći, postavio standarde za naredne godine.

- Naša ideja jeste da napravimo festival koji će ponuditi vrhunske kulturne sadržaje. Mislim da to nedostaje našem gradu, ali i regionu. Planiramo da festival ponudi sadržaje koji nisu samo muzika, već i druge vrste vrhunske umetnosti. Cilj je da velike i kvalitetne sadržaje dovodimo u malu sredinu kakva je Kikinda – objašnjava Marko Markovljev, direktor Kulturnog centra i idejni tvorac festivala „Kikinda open air“.

Poziv da ponovo nastupaju u ovom gradu rado su prihvatili i u Gudačkoj reprezentaciji mladih izvođača, koje je okupio proslavljeni violinista Stefan Milenković.

- Prošle godine smo prvi put svirale u Kikindi i priželjkivale smo da se ponovo vratimo u ovaj grad, jer je publika bila fantastična. Uvek nam je zadovoljstvo da sviramo u manjim mestima gde ovakvi koncertni nisu tako česti – rekla je Olivera Mitrović, član ženske gudačke reperezentacije.

Nakon uspešnog prvog uzdanja „Kikinda open air“ festivala kulture, publika sada očekuje da i naredne godine, verovatno u isto vreme, dobije jednako kvalitetan sadržaj.

POZNATI U PUBLICI

Mnogi nisu očekivali tako brojnu publiku na koncertu „Rok opere“. Međutim, prevarili su se, jer je prostor oko Starog jezera bio prepun. U publici je bilo i poznatih ličnosti poput glumice Vesne Čipčić, koja je rođena u Kikindi i ovde povremeno rado dolazi radi dugogodišnjih prijatelja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA SAMO OKO 2 SATA LETA OD VAS: Nikad povoljnije letovanje na afričkom Mediteranu!