SOKOBANJA BEZ GRANICA: Otvoren folklorni kamp za mlade iz dijaspore (FOTO)

S. M. J.

01. 08. 2023. u 18:46

NA Letnjoj pozornici “Vrelo” u Sokobanji otvoren je Folklorni kamp za mlade iz dijaspore i regiona pod nazivom “Sokobanja bez granica”.

СОКОБАЊА БЕЗ ГРАНИЦА: Отворен фолклорни камп за младе из дијаспоре (ФОТО)

Foto: Kristijan Đorđević

Međunarodni festival folklora i kamp za mlade iz regiona i dijaspore okupio je u Sokobanji predstavnike kulturno umetničkih društava iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Rumunije i Srbije.

Kamp je organizovan u okviru projekta Opštine Sokobanja i Kabineta ministra bez portfelja Đorđa Milićevića zaduženog za koordinaciju aktivnosti i mera u odnosima sa dijasporom. Projekat sprovodi Kulturni centar Sokobanja u saradnji sa Turističkom organizacijom i Kulturno – umetničkim društvom “Soko”, a pokrovitelj je Opština Sokobanja.

-Ovakve aktivnosti su i te kako značajne i za samu Sokobanju jer je to još jedan od načina otvaranja mnogih mogućnosti i širenja mreže prijateljstva, kao i da je ovo samo prvi korak uspostavljanja čvršćih veza sa dijasporom – rekao je Miodrag Nikolić, predsednik opštine Sokobanja.

Kamp u organizaciji Kulturnog centra Sokobanje okuplja srpska kulturno-umetnička društva ANIP „Veselin Masleša“ iz Banjaluke,  KUD „Kolo“ iz Berana, „Pletenica“ iz Bijeljine, Kulturni  centar Saveza Srba iz Velikog Semikluša i KUD „Soko“ iz Sokobanje. Predstavnici ovih folklornih ansambala iz četiri države će do 6. avgusta učestvovati u radionicama narodnih igara, tradicionalnog pevanja i tradicionalne muzike.

–Projekat “Sokobanja bez granica” je rezultat naše odlučnosti da gradimo mostove između naše domovine i srpske dijaspore, da negujemo naše kulturno nasleđe i da omogućimo našoj deci iz dijaspore da se povežu s korenima i da osete duh Srbije koji nosimo u sebi. U ovom kampu deca će biti okružena tradicionalnim vrednostima, pesmom i igrom i muzikom našeg naroda– rekao je ministar Đorđe Milićević.

Program svečanog otvaranja Kampa za mlade iz dijaspore, regione i matice uveličala je svojim koncertom na Letnjoj pozornici “Vrelo”  i grupa „Neverne bebe“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)