"IGRA ZA DUKAT" OSTALO ZA - DUŠU: Obeleženo 130 leta od manifestacije potekle iz krupanjskog sela Brštica

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

02. 08. 2023. u 06:45

RAĐEVCI su, raznim programima, ovogodišnjim petrovdanskim "Igrama za dukat" obeležili 130 leta od početka ove manifestacije, a čuvari tradicije posebno su ponosni što se ona - već tri decenije - održava u duhovno-kulturnom kompleksu Dobri Potok kod Krupnja, gde se o pomenutom prazniku sjati više hiljada ljudi ne samo iz ovog dela Srbije, već i iz Republike Srpske, pa i rasejanja.

ИГРА ЗА ДУКАТ ОСТАЛО ЗА - ДУШУ: Обележено 130 лета од манифестације потекле из крупањског села Брштица

Foto V Mitrić

- "Rodno mesto" svetkovine je selo Brštica, zaseok Kapetanova voda - objašnjava Zoran Zoka Marković, rođeni Rađevac, veliki dobrotvor i višegodišnji član najviših crkvenih organa. - Kolo se igra do tri sata i ko bude najbolji, dobija medaljon, a mi, zahvaljujući proti Aleksandru Đurđevu, koji je osmislio i uredio kompleks u Dobrom Potoku, ne samo što čuvamo naše običaje, već i proširujemo znanja o njima.

U kolu, tako, zaigra i po nekoliko stotina mladih, momci i devoje sa "svih srpskih strana" uživaju, a bude i veterana, koji ne priznaju godine... Opet tradicionalno, pre "Igre za dukat", nastupi bar desetak ansambala kulturno-umetničkih društava iz svih krajeva Srbije, a upravo završena svetkovina - uz blagoslov episkopa šabačkog Jeroteja - bila je jedna od najuspešnijih, posebno po poseti naših zemljaka iz inostranstva.

I ovoga leta medaljone sa likom svetitelja - darove organizatora iz Crkvene opštine dobripotočke, TO Krupnja i lokalne samouprave - zaslužili su Marko Marković iz Badnjevca i Milica Nešić iz Bele Crkve.

- Opština ima niz zanimljivih atraktivnih i važnih sadržaja, a "Igra za dukat" je jedna od njih, jer populariše i takozvani verski turizam, koji je naše strateško opredeljenje, zasnovano na bogatim potencijalima čitavog ovog kraja - zaključuje prvi čovek Krupnja Ivan Isailović.

                 

                              

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)