NIKO KAO "GORSKI VUCI“: U Banatskom Velikom Selu održan „Krajiški višeboj“

R. Š.

01. 08. 2023. u 06:15

ŠEST ekipa iz Srbije takmičilo se u deset disciplina na 13. „Krajiškom višeboju“ u Banatskom Velikom Selu kod Kikinde.

НИКО КАО ГОРСКИ ВУЦИ“: У Банатском Великом Селу одржан „Крајишки вишебој“

Foto: R. Šegrt

Ekipe takmičara došle su iz Uba, tri iz Banatskog Velikog Sela i po jedna iz Nakova i Novih Kozaraca. Fizički spremni, spretni, ali i iskusni, muškarci su pokazali viteštvo u tradicinalnim disciplinama, u kojima su se nekada davno iskazivali i njihovi preci: u što bržem hodanje po brvnu, bacanju kamena s ramena, skoku udalj iz mesta, skoku uvis, takođe iz mesta, penjanju uz stožinu, privlačenje klička, obaranju ruke, navlačenju konopca i kuke. 

Pobedila je ekipa „Gorski vuci“ iz Uba. Njih je bilo teško nadmašiti u ovom viteškom takmičenju, jer su neki njihovi članovi reprezentativci Srbije. Jedan od njih Aleksandar Popović iz Valjeva, nenadmašan u obaranju ruke.

- Petostruki sam šampion države i već tri godine treći u svetu u kategoriji od 75 do 85 kilograma. Član sam reprezentacije Srbije – otkrio je Popović, koji je počeo da trenira još sa 14 godina.

Član „Vukova“ je i Petar Ilić iz Rume, aktivni učestnik više na višeboja, koji je prvi put došao u Veliko Selo:

- Moja disciplina je bacanje kamena s ramena. Nisam se posebno pripremao jer sam reprezentativac u bacanju diska, tako da sam u dobroj formi- rekao je Ilić.

Višeboj je održan u centru sela, pored Zavičajne kuće, stare brvnare koja podseća na krajiško poreklo Velikoselaca. Poštovala su se stroga pravila, pa je obaranje ruke, na primer, organizovano na profesionalnom stolu koji se koristi i na državnim prvenstvima.

- Za sve discipline potrebne su snaga i veština. Jedan od ciljeva višeboja je da se mladima prenese koliko je važno baviti se sportom u prirodi - rekao je Vladimir Bulatović, dugogodišnji takmičar koji je ovaj put bio u ulozi sudije.

Organizator je Udruženje građana „Krajiški višeboj“ uz podršku Mesne zajednice i lokalne smuoprave u Kikindi.

- Višeboj smo pokrenuli kako bismo očuvali običaje i tradiciju ovakvog takmičenja po uzoru na naše pretke koji su ovde došli posle Drugog svetskog rata iz Bosanske krajine, iz Drvara, Bihaća, Bosanskog Petrovca i Bosanskog Grahova – naveo je Borislav Stojisavljević, predsednik UG „Krajiški višeboj“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)