RUŽA I KOČA SU TRAGIČNO POGINULI PRE 82 GODINE: Streljani su u ataru pored puta za Mihajlovo (FOTO)

Богољуб Грујић
Bogoljub Grujić

26. 07. 2023. u 13:37

NA dan tragične pogibije zaljubljenog mladog para revolucionara, Ruže Šulman i Vladimira Koče Kolarova, 26. jula 1941. godine, kada je streljano još nekoliko rodoljuba, na Bošnjakovom salašu kod Zrenjanina, u ataru pored puta za Mihajlovo, položeni su venci i cveće na obnovljeno i restaurirano spomen-obeležje.

РУЖА И КОЧА СУ ТРАГИЧНО ПОГИНУЛИ ПРЕ 82 ГОДИНЕ: Стрељани су у атару поред пута за Михајлово (ФОТО)

grad Zrenjanin

Osim predstavnika grada Zrenjanina, počast stradalim sugrađanima odali su i predstavnici Organizacije rezervnih vojnih starešina, Udruženja vojnih penzionera i gradskog odbora Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata. 

grad Zrenjanin

- Moramo se sećati ovih divnih, mladih ljudi koji su dali svoje živote u borbi protiv okupatora - poručila je Tanja Dulović, predsednica Organizacije rezervnih vojnih starešina, uz napomenu da nijedna žrtva za slobodu nije bila uzaludna.

grad Zrenjanin

   

Ratna priča o Ruži Šulman i Koči Kolarovu ostala je kao svedočanstvo otpora protiv fašizma i nemačke okupacije, a s obzirom na to da su bili i verenici, zajedničkim odlaskom u smrt prekinuti su snovi o bračnom i porodičnom životu, koje su imali, a podredili su ih revoluciji i borbi za slobodu. Okupatori su Ruži, koja je tada imala 24 godine, ponudili život u zamenu da izda još nekog od pripadnika otpora, ali je ona to odbila. Tri godine stariji Koča bio je pesnik, a oboje su se veoma mladi priključili omladinskom revolucionarnom pokretu i zajedno radili na njegovom omasovljenju u srednjem i severnom Banatu. Streljani su u znak odmazde za paljenje žita od strane partizanskog odreda, nedaleko od mesta gde se danas nalazi spomen-obeležje.

SPOMENIK DELO ČUVENOG ARHITEKTE BENCEA

Spomenik na Bošnjakovom salašu delo je arhitekte Tibora Bencea, a podignut je šezdesetih godina prošlog veka i obnovljen 2020. godine, kada je prostor dodatno oplemenjen postavljanjem prigodne spomen-ploče, stola i klupa za odmor, kao i nove prilazne staze.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024