OLUJA NOSILA KROVOVE, DELOVI PADALI PO KLUPAMA: Teže oštećeno pet osnovnih škola u Novom Sadu

Novosti Onlajn

25. 07. 2023. u 09:49

VEĆU štetu pretrpelo je pet osnovnih škola u Novom Sadu, od kojih je najviše stradala „Desanka Maksimović” u Futogu, sa koje je olujni vetar odneo gotovo čitav krov, kazala je članica Gradskog veća za obrazovanje Dina Vučinić za "Dnevnik".

ОЛУЈА НОСИЛА КРОВОВЕ, ДЕЛОВИ ПАДАЛИ ПО КЛУПАМА: Теже оштећено пет основних школа у Новом Саду

Foto: S. Bajić

Olakšavajuća okolnost je što nastave trenutno nema, ali je ostalo svega mesec dana do početka nove školske godine, što, prema njenim rečima, predstavlja izazov koji će biti prevaziđen i deca će u septembru ponovo sesti u klupe.

– Imamo samo mesec dana da saniramo posledice oluje, što je jako malo vremena jer utvrđivanje štete i građevinske procedure traju određeni period – objasnila je Dina Vučinić. – Zato planiramo parcijalno da popravljamo OŠ „Desanka Maksimović”, odnosno da osposobimo barem deo objekta, u kom bi đaci bili bezbedni i gde će moći da prate nastavu, a da istovremeno sređujemo drugi deo škole. U prvom naletu nevremena, u sredu, na OŠ „Jožef Atila” na Telepu oštećen je deo krova na fiskulturnoj sali, a u petak i ostatak, te sad čitav objekat prokišnjava i u lošem je stanju. Krovovi su stradali i na osnovnim školama „Mihajlo Pupin” u Veterniku i „Prva vojvođanska brigada” na Novom naselju.

Danas uređenje školskog dvorišta

Iz OŠ „Desanka Maksimović” pozvali su roditelje, učenike i zaposlene da se danas od 8 do 12 časova priključe akciji uklanjanja granja i slomljenog drveća iz školskog dvorišta. Ovo je druga akcija uređenja dvorišta otkad je nevreme oštetilo objekat, a tokom prve uklonjeni su delovi krova koji su bili razbacani.

Prema prema rečima Dine Vučinić, još tokom vikenda su počeli radovi na školama, pre svega postavljanje zaštitnih materijala na objekte kako u slučaju novih padavina, koje su najavljene za danas, voda ne bi prodrla u učionice i napravila još veću štetu.

Kada je reč o srednjim školama, one su imale više sreće i nisu zabeležena veća oštećenja, osim u Poljoprivrednoj školi u Futogu, gde su pala brojna stabla u dvorištu. U obrazovnim ustanovama u kojima su u toku građevinski radovi takođe nema posledica oluje, osim na vrtiću na Adicama, koji je u izgradnji, a na kojem je oštećena hidroizolacija.

– Tokom vikenda fokus smo stavili na vrtiće, jer je 40 od njih 76 pretrpelo neku vrstu štete – rekla je Dina Vučinić i pojasnila da posledice nisu velike, već da je problem predstavljao veliki broj objekata koje je za dva dana trebalo sanirati.

– Sednica Skuštine grada, na kojoj je trebalo da se razmatra rebalans budžeta, biće odložena, pošto će u rebalansu biti izmena shodno novonastaloj situaciji nakon dva nevremena koja su zahvatila Novi Sad – zaključila je Dina Vučinić.

BONUS VIDEO: SRUŠENI OBJEKTI, POLOMLjENA RASVETA, IŠČUPANO DRVEĆE - Posledice stravičnog nevremena u Novom Sadu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije