LEČILIŠTE VIŠE NE MOŽE DA LEČI: Devastirano zdanje sanatorijuma u Banji Koviljači zatvoreno posle skoro jednog veka

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

20. 07. 2023. u 11:51

POSLE skoro jednog veka, državni Sanatorijum u Banji Koviljači, u samom podnožju Gučeva, više ne radi odlukom nadležnih, "jer ne ispunjava ni osnovne uslove za rad".

ЛЕЧИЛИШТЕ ВИШЕ НЕ МОЖЕ ДА ЛЕЧИ: Девастирано здање санаторијума у Бањи Ковиљачи затворено после скоро једног века

Foto: V, Mitrić

Odluka je stupila na snagu odmah, a nedavno se u loše uslove u tom nekad prestižnom zdanju i ustanovi uverila i lično ministarka zdravlja, profesor dr Danica Grujičić.

Uprava bolnice je, kako kaže portparolka Dragana Mitrović, reagovala hitro i svi pacijenti su bezbedno prevezeni i smešteni na očno i ušno odeljenje te ustanova. Svi su, kako kaže, "pod valjanim nadzorom, pažnjom i zdravstvenom negom, a zaposleni iz sanatorija, od sada, dolaze na posao u Loznicu". O njihovom valjanom zbrinjavanju upoznati su nadležni.

Staro, davno dotrajalo, devastirano zdanje Sanatorijuma, koje se nalazi i blizu klizišta, sada deluje sasvim sablasno. Šta će biti na tom prostoru, jednom od najlepših u Koviljači, još je nepoznato. Decenijama je bio simbol tog turističkom mesta i lečilišta u zemlji, ali i inostranstvu, zbrinjavajući i najteže slučajeve. Dr Nikola Petričić, koji je u toj ustanovi dugo radio, kao i njegov otac dr Milan Petričić, kaže da su dugo sve operacije rađene baš na tom mestu, "dok ortopedija nije dobila savremene uslove u zgradi bolnice u Loznici". Bila je to, seća se dr Petričić, "ustanova za primer i ponos" .

Sa ponosom se ovdašnji ljudu sećaju svih lekara iz Sanatorijuma, od dr Dragiše Kuprinčevića, dr Đorđa Vračevića, dr Milan Petričića, slavnog hirurga, dr Pavla Finogenova, dr Milenka Kašikovića i Mila Vasiljevića i nove generacije njihovih kolega, koji još rade.

Lečila i nemačke vojnike

U BOGATOJ arhivi ustanove ostale su i otpusne liste pacijenata, ispisane divnim rukopisom, sa svim relevantnim ličnim i zdravstvenim podacima. Među tim listama videli smo i one za nemačke vojnike, koji su ovde lečeni, pošto su rodoljubi iz Jadra u avgustu 1941. oslobodili Loznicu i Koviljaču od fašista.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)