"NAŠI SMO" : Promocija knjiga preminule koleginice iz Loznice Zorice Višnjić

V. M.

11. 07. 2023. u 08:44

U BIBLIOTECI Vukovog zavičaja predstavljena je upravo objavljena knjiga "Naši smo", skup kolumni koje je, pod tim nazivom, godinama, pisala Zorica Višnjić, preminula, nekadašnja novinarka i urednica RTV "Podrinja" i jedan od osnovača "Lozničkih novosti".

НАШИ СМО : Промоција књига преминуле колегинице из Лознице Зорице Вишњић

Foto: V. M.

Od samog pojavljavanja ovaj svojevrsni omaž Zorici, koji su priredili njeni najmiliji, suprug Pero, sin Aleksandar, sestra  Verica i kolege iz "Lozničkih novosti" i drugi saradnici i prijatelji iz novinarskog esnafa, drago je i omiljeno štivo, jer podseća na britko pero ove žene-gorostasa od novinarke, ali i na vreme u kom je i o kom je pisala, naglašavajući često, simpatično i samo njoj znano : -Nisam ni glupa ni naivna, samo se pravim".

- Ne mogu, a da ne kažem da je moj izbor iz opusa "Naše priče", jedan  od poslednjih tekstova, meni najdraži, "Lafica" - napisala je njena saradnica iz PU "Lokal presa" Snežana Milošević. - Priča o običnim Lozničankama koje su je zaustavile da joj pomognu u nevolji. Iz svake reči izvire priroda  autorke, njeno ushićenje i solidarnost,To je odraz treće faze autorskog rada koja se odnosi na jednakost polova, ženska prava. A Zorica, novinarka, ne bi bila Zorica da u tako lepoj priči ne napravi ravnotežu i pozove se na jedno ružno iskustvo. Kao da je imala tas u svojim rukama, da sve sagleda sa dve strane . Nema veze, ja sam izabrala lepu priču da je zapamtim. Autorka "Naših priča", nažalost, od jula 2022. godine, nije više među nama. Hoću da verujem da je  na nekom čarobnom mestu sa puno dobrote i lepote.

Zorica je bila poštovana i kao novinar i kao  snažna ličnost, iza koje su bile snažne emocije i neograničena ljubav prema svemu što je lepo, dobro i  milo. I oni kojima je smetalo njeno pisanje, javno su govorili da je poštuju. Znalo se da u sebi nema ni tračka loših namera. Koračala je kroz profesiju i život uspravno.

- I baš tako i baš zasluženo - kaže njen kolega i prijatelj od mladih dana Vladimir Mitrić. - Dina Čolić mi  je, svojevremeno, u jednom intervjuu rekla da je novinarstvo "sveta profesija". Ako je tako, onda je Zorica po svemu svetica našeg esnafa. I Dina reče, pozivajući se se na Baneta Đuričića, da "pravi novinari rade u novinama, jer se novine bore za tiraž". Zorica je sve to  bila i, evo, ostala i ostaće na mnoge godine.

                                             

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!