EKO-TERETANA NA GRADSKOM JEZERU U VRŠCU: Sprave od drveta zamenile metalne, koje će biti postavljene na bregu

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

06. 07. 2023. u 15:04

DRVENA teretana, koja je postavljena na Gradskom jezeru u Vršcu, predstavlja prvu eko-teretanu u ovom delu Evrope.

ЕКО-ТЕРЕТАНА НА ГРАДСКОМ ЈЕЗЕРУ У ВРШЦУ: Справе од дрвета замениле металне, које ће бити постављене на брегу

Foto: Grad Vršac

Napravljena je od drveta, koje je kao ekološki otpad izvađeno iz Dunava i Save. Sadrži 12 različitih sprava.

Osmislio ih je profesor Marko Ćirić, koji često boravi na Savi, te je tako i uvideo veliki ekološki problem taloženja plutajućeg drveća u priobalju reka.

Njihovom reciklažom dobijene su sprave koje su 100 posto prirodne i otporne na sve klimatske promene, s obzirom na to da su se ta debla nalazila na dnu reka od deset do sto godina.

Vrščani su ovu teretanu dobili zahvaljujući EU i Centru za unapređenje preduzetništva mladih, koji su finansijski i organizaciono pomogli ovaj jedinstveni ekološki projekat.

Odlučili su da je postave baš na Gradskom jezeru, na mestu gde je već postojala teretana, kako bi kod velikog broja vežbača, ali i dece koja tu svakodnevno borave, podigli svest o ekologiji i reciklaži.

Foto: Grad Vršac

 

Stara, metalna teretana, koja je i dalje u dobrom stanju, biće postavljena na nekom drugom mestu, najverovatnije na Vršačkom bregu.

Kako je „Novostima“ rečeno, lokalna samouprava nastoji da dobije još jednu eko-teretanu, koju bi takođe postavili na Vršačkom bregu. U tom slučaju, jedna bi bila postavljena kod odmarališta Crvenog krsta, a druga kod Planinarskog doma.

Inače, prednost ovih drvenih sprava u odnosu na dosadašnje teretane na otvorenom je to što imaju drvene tegove do 50 kilograma težine, koje mogu dodavati kao opterećenje tokom vežbanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo