BEGEJOM LAĐE PLOVE: Regata povodom Međunarodnog dana Dunava (FOTO)

Богољуб Грујић
Bogoljub Grujić

27. 06. 2023. u 15:37

POD sloganom Plovimo zajedno, javno preduzeće Vode Vojvodine od 2009. godine organizuje regatu povodom 29.juna, Međunarodnog dana Dunava, sa idejom promocije plovnog potencijala Vojvodine 29. juna, kako bi na najbolji način bili promovisani plovni potencijali Vojvodine.

БЕГЕЈОМ ЛАЂЕ ПЛОВЕ: Регата поводом Међународног дана Дунава (ФОТО)

grad Zrenjanin

Ovogodišnja regata, krenula je sa ušća Tise u Dunav, kod Titela i trajaće narednih deset dana, uz plovidbu dugu 260 kilometara, Dunavom, Tisom i banatskim i bačkim kanalima hidrosistema Dunav Tisa Dunav. Počela je kod ušća Tise u Dunav, kod Titela, 21. juna i završava se na Dan Dunava, u Sremskim Karlovcima.

Deo regate, koja se završava na Dan Dunava, u Sremskim Karlovcima, prolazi kroz Begej i banatske kanale, u kojima su učesnici  boravili na teritoriji Zrenjanina.      

- Imali smo priliku da upoznamo znamenitosti Zrenjanina, pitomog banatskog grada, konačili smo na popularnom trianglu, između Jankov Mosta i Mihajlova, račvanju Starog Begeja i kanala DTD i zaista uživali - uglas, sa svojih lađa poručuju učesnici tradicionalne regate.

Domaćini regati u Zrenjaninu su, kao i prethodnih godina, bili zaposleni u  Turističkoj organizaciji grada Zrenjanina, a prolazak Begejom kroz centar grada, bio je lepa prilika za promovisanje nautičkog turizma i svih mogućnosti koje nudi grad, kao jedno od najgušćih rečnih čvorišta u Evropi, jer u krugu od svega tridesetak kilometara protiču četiri reke Dunav, Tisa, Begej i Tamiš, uz gustu kanalsku mrežu hidrosistema DTD, što uz jezera i ribnjake, prirodne rezervate i staništa, čini potencijale vredne pažnje,  daljeg unapređenja, investiranja i održivog razvoja.

- Zrenjanin je i podunavski grad, to se mora posebno naglasiti, jer mnogi ne znaju i iznenade se kad čuju podatak da osam kilometara leve obale te, druge po dužini evropske reke, administrativno pripada teritoriji Zrenjanina - ističe Jaroslav Stevanov iz Turističke organizacije u Zrenjaninu.


U 14 EVROPSKIH ZEMALjA

Međunarodni Dan Dunava 29. jun, tradicionalno obeležava se u 14 evropskih podunavskih zemalja, potpisnica Međunarodne konvencije o zaštiti Dunava, koji je osnov za saradnju evropskih država radi zaštite Dunava, u čijem slivu živi više od 80 miliona ljudi, a koncencija je potpisana 29. juna 1994. godine, u Sofiji, od strane podunavskih zemalja i Evropske unije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)