IZ KLUPE NA RADNO MESTO: Srednja škola "Svilajnac" već godinama sarađuje sa privredom

Z. GLIGORIJEVIĆ

17. 06. 2023. u 10:35

DEVETORICA učenika, koji su nedavno završili školovanje po dualnom sistemu, potpisali su svoje prve ugovore o radu sa kompanijama u kojima su tokom školovanja obavljali praksu.

ИЗ КЛУПЕ НА РАДНО МЕСТО: Средња школа Свилајнац  већ годинама сарађује са привредом

Foto:SO Svilajnac

U jednu svilajnačku firmu posao je dobilo šest bravara-zavarivača, dok su tri industrijska mehaničara dobila posao u jednoj stranoj firmi, u kojoj će do posla doći još petorica učenika kada završe četvorogodišnje školovanje. Srednja škola „Svilajnac" već šest godina uspešno primenjuje sistem dualnog obrazovanja u saradnji sa mnogim kompanijama sa teritorije svilajnačke opštine iz oblasti mašinstva i elektrotehnike. Bivši učenici, a sada radnici ovih kompanija, kažu da su zadovoljni uslovima rada i da planiraju da ostanu u Svilajncu i u njemu osnuju svoje porodice.

- Prvo smo stvorili industrijske zone, doveli investitore, otvorili radna

mesta, uveli sistem dualnog obrazovanja u Srednju školu Svilajnac, a sve
sa ciljem da deci i njihovim roditeljima ponudimo mogućnost da se odmah
nakon škole zaposle, da rade i ostanu u svom gradu. Zahvaljujem i roditeljima
ove divne dece koji su prepoznali značaj dualnog obrazovanja, školi koja je od početka sa nama u ovom procesu koji nije lak, kao i kompanijama koje su uložile sredstva u obuku i mentorstvo i đacima omogućile da da se zaposle. Sa jedne strane, kompanije na ovaj način dobijaju kvalitetne i obučene radnike, a sa druge strane porodice ostaju na okupu u svom gradu – ocenio je predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave