LESKOVAC OBELEŽIO SLAVU GRADA: Svečanost povodom jednog od najvećih hrišćanskih praznika (FOTO)

Игор Митић
Igor Mitić

05. 06. 2023. u 17:19

SVETOM arhijerejskom liturgijom, litijom ulicama grada, tradicionalnim osveštenjem „zapisa“, rezanjem slavskog kolača i svečanim prijemom u Skupštini grada Leskovčani su proslavili Svetu Trojicu odnosno Duhovski ponedeljak – jedan od najvećih hrišćanskih praznika, hramovnu slavu ovdašnje Saborne crkve i slavu grada na Veternici.

ЛЕСКОВАЦ ОБЕЛЕЖИО СЛАВУ ГРАДА: Свечаност поводом једног од највећих хришћанских празника (ФОТО)

foto: I.Mitić

Posle Svete arhijerejske liturugije, koju je u prisustvu velikog broja vernika služilo leskovačko sveštenstvo, iz porte Sabornog hrama krenula je litija glavnim gradskim ulicama do „zapisa“, u centralnom gradskom parku, i nazad do gradske crkve gde je, sa domaćinima slave, obavljeno rezanje slavskog kolača.

- Čast mi je što sam sveštenik u ovom gradu i što sam sa svima vama godinama. Nedavno sam govorio o tome kako je Leskovac poseban grad, i po odnosu prema crkvi, koji svake godine biva sve lepši i uzvišeniji – istakao je jerej Mile Jovanović, starešina leskovačkog hrama.

Domaćin ovogodišnje slave Olivera Pešić, direktor leskovačke Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje, slavu je predala Žarku Bogatinoviću, članu Gradskog veća. U litijskoj povorci, pored čelnika lokalne samouprave, leskovačkog sveštenstva i velikog broja građana, bili su i predstavnici Vojske Srbije i vojni orkestar, kao i pripadnici policije kojima je ovo takođe krsna slava. Rezanje slavskog kolača obavljeno je i u svečanoj sali Skupštine grada, u prisustvu zvanica iz javnog, kulturnog, privrednog i političkog života Leskovca.

- Život po reči božjoj doneo je mnogo roda i mnogo dobrog našem narodu. I mi se držimo te vere otačke i prelepih običaja koji su ustanovili naši preci, a jedan od njih je litija kojom smo blagoslov prizvan u hramu preneli na čitav narod – poručio je Dalibor Stefanović, arhijerejski namesnik leskovački, i poželeo srećan i blagosloven praznik – dan kada se proslavlja jedan od najvažnijih događaja u hrišćanstvu i istoriji čovečanstva.

Gradonačelnik Goran Cvetanović je naglasio da se proslavom ovog velikog praznika podsećamo osnovnih postulata hrišćanstva i najviših hrišćanskih vrlina koje određuju naš duhovni i nacionalni identitet.

- Sa ovog mesta šaljemo poruku mira, ljubavi, dobrih namera, razumevanja i prijateljstva. Praznik nas obavezuje da svu svoju energiju usmerimo na stvaranje boljih uslova za dobrobit svih nas, da širimo dobrotu i stvaramo što bolju budućnost za našu decu. Gledamo u budućnost, ali ne zaboravljamo svoju istoriju, kulturu i duhovnost, jer bez toga je nemoguće ići napred – zaključio je Cvetanović.

Obeležavanju slave Leskovca prisustvovali su i delegacije gradova pobratima, Krive Palanke i Bijeljine, kao i predstavnici Stalne konferencije gradova i opštine Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)