PUTOKAZ ZA ISTRAŽIVAČE SRPSKOG JEZIKA: Predavanje o profesoru Momčilu Zlatanoviću omaž neumornom istraživaču

Дејан Ристић
Dejan Ristić

22. 05. 2023. u 16:39

"MAGIČNI svet dijalekatske leksike" je naziv predavanja koje je, u znak sećanja na profesora Momčila Zlatanovića, u Vranju održala dr Marta Bjeletić, naučna savetnica Instituta za srpski jezik SANU.

ПУТОКАЗ ЗА ИСТРАЖИВАЧЕ СРПСКОГ ЈЕЗИКА: Предавање о  професору Момчилу Златановићу омаж неуморном истраживачу

D. Ristić

Prema rečima moderatora predavanja, profesora filozofije Zorana Dimića, ovim se utemeljuje novi događaj u kulturnom životu juga Srbije "Dijalog sa tradicijama - naučno istražiivački rad profesora Momčila Zlatanovića kao inspiracija".

Leksičko blago koje je prikupio profesor Zlatanović predstavlja izuzetan izvor za - proučavanja srpskog jezika, ne samo za dijalektologe, već i za leksikologe, a možda u najvećoj meri za etimologe, naučnike koji se bave poreklom reči u našem jeziku, tako da su mnoge reči iz njegovog rečnika ušle u Etimološki rečnik srpskog jezika koji se radi u Institutu za srpski jezik - istakla je predavač, dr Marta Bjeletić.

Prof. dr Momčilo Zlatanović bio je neumorni pregalac na polju nematerijalnog kulturnog nasleđa, svestrani proučavalac i sakupljač folklora Južne Srbije. Svojim naučnim radom, profesor Zlatanović, postavio je pouzdane putokaze proučavaocima narodne književnosti Južne Srbije. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima