PRI KRAJU IZGRADNJA BICIKLISTIČKE STAZE NOVI SAD – BEGEČ: Za desetak dana otvaranje deonice evropskih koridora kroz Srbiju

Z. G.

22. 05. 2023. u 14:37

Biciklistička staza od Novog Sada do Begeča, zajednički projekat Grada i Pokrajine vredan 170 miliona dinara, biće otvorena za desetak dana, najavljeno je prilikom današnje posete gradilištu predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića i gradonačelnika Milana Đurića.

ПРИ КРАЈУ ИЗГРАДЊА БИЦИКЛИСТИЧКЕ СТАЗЕ НОВИ САД – БЕГЕЧ: За десетак дана отварање деонице европских коридора кроз Србију

Pokrajinska vlada

Ta biciklistička staza pripada jednom od tri biciklistička koridora koji prolaze kroz Srbiju (koridor „Euro velo 6"), odnosno proteže se od Atlantika do Crnog mora.

U planu za sledeću godinu je, prema Mirovićevim rečima, izgradnja biciklističke staze i od Petrovaradina do Beočina, na trasi nekadašnje železničke pruge, kao i rekonstrukcija četiri stanične zgrade. Te bivše stanice biće pretvorene u restorane i objekte za rentiranje bicikala.

- Zajednički smo realizovali brojne investicije u Novom Sadu. U toku su završni radovi na kružnom toku na Limanu 2, a pripremamo se i za izgradnju sportske sale na Telepu u dvorištu Gimnazije „Laza Kostić“.

Tokom ove godine počeće i izgradnja novog školskog objekta u dvorištu OŠ „Miloš Crnjanski“, rekao je Mirović i naglasio da je od 2016. godine do danas Pokrajinska vlada izdvojila više od pet milijardi dinara za investicije realizovane na teritoriji Novog Sada, odnosno deset puta više nego što je za grad izdvojila prethodna pokrajinska administracija.

Gradonačelnik Đurić je istakao da Grad kontinuirano ulaže u proširenje mreže biciklističkog saobraćaja, koja je duža od 100 kilometara.

- U želji da motivišemo Novosađane da u što većem broju koriste bicikl kao prevozno sredstvo, od 2012. godine, do danas, izdvojili smo skoro milijardu dinara za izgradnju, odnosno održavanje 68 kilometara biciklističkih staza – naveo je Đurić i osim izgradnje biciklističke staze ka Irmovu, najavio radove na uređenju bicilističkih staza duž Futoškog puta, sa obe strane, na deonici od Ulice Antona Čehova do Bulevara Oslobođenja, u vrednosti od 18 miliona dinara.

- U okviru izgradnje biciklističke infrastrukture ubuduće ćemo značajna sredstva izdvajati i u proširenje parking mesta za bicikle – poručio je gradonačelnik i dodao da Grad nastavlja program subvencionisanja kupovine bicikala. U prethodne dve godine je za te potrebe iz budžeta izdvojeno 38 miliona dinara, a u ovoj godini 20 miliona. Pojedinačne subvencije povećane su sa deset hiljada na 12 hiljada dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)