POČAST PRVOM SRPSKOM OLIMPIJCU: U Petrovcu na Mlavi 20. maja 18. memorijalna trka Dragutin Tomašević

D. NOVKOVIĆ

19. 05. 2023. u 09:40

U PETROVCU na Mlavi u subotu, 20. maja, održava se memorijalna trka Dragutin Tomašević, 18. po redu, u spomen na prvog srpskog olimpijca i desetostrukog šampiona u maratonu Kraljevine Srbije.

ПОЧАСТ ПРВОМ СРПСКОМ ОЛИМПИЈЦУ: У Петровцу на Млави 20. маја 18. меморијална трка Драгутин Томашевић

Sportski savez u Petrovcu na Mlavi

Na stazi dugoj 10.000 metara, trka će startovati u Bistrici, rodnom selu Tomaševića, a cilj će joj biti na Trgu u centru Petrovca. Nadmetaće se brojni domaći i strani atletičari, a biće trke i za predškolce, osnovce i srednjoškolce.

Dragutin Tomašević (1890-1915), član viteškog društva Dušan silni, 1912. takmičio se u maratonu na Olimpijadi u Stokholmu. - Naš je Tomašević došao 37. i izdržao celu stazu. Od Rusa, Talijana, Čileanaca, Austrijanaca, Portugalaca, Finaca, Danaca, Japanaca, nijedan nije izdržao celu stazu, a usput je popadao i veći broj Šveđana, Francuza i Austrijanaca - navedeno je u izveštaju koji je Svetomir Đukić podneo tadašnjem Ministarstvu prosvete i crkvenih poslova.

Brži od "ćire"

ZANIMLjIVOST vezana za Tomaševića je da je on 1909. dokazao da je brži od tada popularnog "ćire" - voza koji je vukla parna lokomotiva. Trkao se sa njim od Požarevca do Petrovca na Mlavi, dugoj 40 kilometara, usput ga prestigao i dočekao na železničkoj stanici.

Pred Tomaševićem je bila uspešna atletska karijera, ali je Prvi svetski rat osujetio njegove planove, među kojima je bilo i učešće na Olimpijadi u Berlinu. Poginuo je 1915. sa samo 25 godina, i sahranjen u svom rodnom selu, pod epitafom - Sahranile su ga njegova hrabrost i njegova mati.

Nagrade

Pobednici u apsolutnoj kategoriji - stariji od 40 godina, osvojiće pehare, kao i troje prvoplasiranih Petrovčana. Za prvih šest seniora dodeliće se novčane nagrade – za prvo mesto 40.000, za drugo 30.000 i za treće 20.000, dok plasiranima od četvrtog do desetog mesta sleduje po 5.000 dinara.

Petrovčani su po njemu nazvali Sportski centar, ispred kojeg je postavljen njegov spomenik, a u Bistrici je napravljena spomen-soba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!