HORU I ORKESTRU FPNJ DVE ZLATNE MEDALJE: "Majske muzičke svečanosti" u Bijeljini

Z. GLIGORIJEVIĆ

18. 05. 2023. u 07:15

NA 22. Međunarodnom horskom festivalu „Majske muzičke svečanosti" u Bijeljini hor i orkestar Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini osvojili su dve zlatne medalje.

ХОРУ И ОРКЕСТРУ ФПНЈ ДВЕ ЗЛАТНЕ МЕДАЉЕ: Мајске музичке свечаности у Бијељини

Foto: Fakultet pedagoških nauka Jagodina

Konkurencija je bila veoma jaka. Rekordnih 47 prijavljenih ansambala tamičilo se u deset kategorija. Prvog takmičarskog dana, u kategoriji “Folklor”, pod rukovodstvom doc. Milice Stanković, hor i orkestar Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini osvojili su prvu nagradu i zlatnu medalju. Zlatna medalja i prva nagrada stigle su i drugog takmičarskog dana, u kategoriji “Duhovna pravoslavna muzika”, za hor FPNJ pod rukovodstvom doc. mr Jelene Grkić Ginić.

Profesorke Milica Stanković i Jelena Grkić Ginić ocenile su da je „velika čast učestvovati na međunarodnom festivalu koji je ove godine okupio 47 horova iz regiona”. One su ponosne na studente sa kojima su vredno radile i koji su zasluženo poneli prve nagrade.

Prema njihovim rečima, „značaj učešća na ovakvom festivalu ogleda se i u interpretativnom domenu, gde su pokazali da mogu da stanu rame uz rame sa profesionalnim ansamblima”.

U vremenima kada kolektivno pevanje nije popularno, one veruju da hor i orkestar mogu „da razbiju takve predrasude i da svojim primerom podstaknu ne samo učiteljske fakultete, već i sve vaspitno-obrazovne ustanove, da rade sa horovima i orkestrima, da uživaju u druženjima i svim ostalim blagodetima koje kolektivno muziciranje daje”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona