Opština Sokobanja među najboljima u Srbiji u primeni principa dobrog upravljanja

S. M. J.

17. 05. 2023. u 15:41

MINISTARSTVO državne uprave i lokalne samouprave i Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) danas su uručili godišnje nagrade najboljim opštinskim i gradskim upravama u primeni principa dobrog upravljanja u 2022. godini. Među nagrađenima i opština Sokobanja.

Општина Сокобања међу најбољима у Србији у примени принципа доброг управљања

FOTO: Privatna arhiva

Opština Sokobanja dobila je prvu nagradu u oblasti transparentnosti i učešća javnosti u radu lokalne samouprave za primer dobre prakse pod nazivom „Plan razvoja opštine Sokobanja 2022 - 2030“.  Nagrade su, pored Sokobanje, dobili i Kragujevac, Vranje i Vrnjačka Banja

- Opština Sokobanja uspostavila je novi regulatorni okvir koji obezbeđuje sinhronizovan pristup planiranju od republičkog do lokalnog nivoa upravljanja, odnosno sistem koordinisanog, efikasnog i transparentnog planiranja, sa ciljem uvođenja sistema odgovornosti za rezultate i merenje efikasnosti rada javne uprave – navodi se u obrazloženju odluke o dodeli godišnjih nagrada Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Stalne konferencije gradova i opština.

Pobednicima konkursa dodeljena su sredstva iz Programa podrške razvoju i funkcionisanju sistema lokalne samouprave u ukupnom iznosu od 10 miliona dinara, svakom od nagrađenih po 2,5 miliona dinara.

- Proglašavamo najbolje opštine i gradove i dodeljujemo im nagrade prvenstveno da bismo podstakli sve naše jedinice lokalne  samouprave da ulože dodatne napore u podizanje kvaliteta života ljudi na lokalu. Uveren sam da se Kragujevac, Vrnjačka Banja, Vranje i Sokobanja, neće zaustaviti na ovom priznanju i da će u budućnosti biti još spremniji u sprovođenju najvažnijih zadataka, pre svega, u pružanju usluga, jer je kontinuirano transparentno, odgovorno i delotvorno upravljanje ključno za očuvanje poverenja građana – rekao je ministar državne uprave i lokalne samouprave dr Aleksandar Martinović.

Pored sredstava iz fonda Ministarstva, pobednicima će SKGO donirati i opremu osnovu utvrđene namene za utrošak sredstava prema predlozima nagrađenih gradova i opština, ukupne vrednosti od 4,5 miliona dinara, odnosno po 1.125.000 dinara uz podršku Programa „Partnerstvo za dobru lokalnu samoupravu“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije