DORAĐENI DA BUDU POSEBNI: U Paraćinu otvorena auto-tjuning sezona, vlasnici predstavili 500 automobila

Зорана Рашић
Zorana Rašić

03. 05. 2023. u 12:00

KRUG nekadašnje paraćinske kasarne poslednjeg dana aprila okupiralo je oko 500 automobila, čiji su vlasnici dojezdili iz različitih gradova naše zemlje, ali i iz Makedonije, Bugarske, BiH... Tako je otvorena auto-tjuning sezona, tokom koje će do septembra širom Srbije biti organizovani ovakvi skupovi.

ДОРАЂЕНИ ДА БУДУ ПОСЕБНИ: У Параћину отворена ауто-тјунинг сезона, власници представили 500 аутомобила

Foto: Z. Rašić

Na centralnom platou predstavili su se tujunirani, odnosno prepravljeni automobili, koji su prijavljeni za takmičenje. Žiri je nekoliko sati ocenjivao karakteristike svih takmičarskih modela u disciplinama stajling i DB ozvučenje.

- DB ozvučenje je glasnoća audio sistema i meri se decibelima, dok je stajling takmičenje u izgledu, lepoti automobila. Znači, kako je ofarban, sređen, felnu kakvu ima, enterijer i eksterijer, kako izgleda motorni prostor, auspuh... Ima dosta klasa i potklasa, pa dodeljujemo veliki broj nagrada, oko 120 pehara ukupno za prva tri mesta - kažu, za "Novosti", Kruševljani Miloš Arsić i Danijel Petrović, ocenjivači

Stefan Zgonjanin iz Stare Pazove dovezao je svoju "opel astru" iz 1996. Sve delove i motor doveo je potom do savršenstva.

SVE VIŠE ZALjUBLjENIKA U TJUNING

Auto-tjuning je još prilična nepoznanica u Srbiji, ali ima sve više zaljubljenika i sve više klubova. Mada je paraćinski “Fast Creu Gentlemans” osnovan relativno skoro, ima veliki ugled među srodnim klubovima, zbog čega se svaka sezona poslednjih godina otvara baš u Paraćinu. Prošlog septembra, na istom mestu, uz redovni prolećni skup održana je i humanitarna izložba za nastavak lečenja bolesnog sugrađanina, dečaka Vuka Vasića.

- Ima još dosta toga da se radi jer u ovom hobiju nikad nema kraja poslu. A uložio sam dosad bar četiri puta više nego što auto vredi. Nije poenta u ceni nego da se očuvaju i unaprede stari automobili. Dugogodišnji sam takmičar, još malo pa veteran jer sam od svoje 13. godine u svetu automobilizma - veli Stefan.

Pažnju su privlačila atraktivna šarena vozila četvorice Smederevaca. Oni su redovni učesnici tjuning skupova, sa "golfovima" i "pežoima". Kažu da "nema šta nisu prepravili na njima", ali je najatraktivnija boja.

IGRE ZA PUBLIKU

Među brojnim automobilima parkiranim u kasarni bilo je i četvorotočkaša iz Beograda, Kragujevca i Niša, a došli su i prijatelji iz Makedonije, Bugarske, BiH... Za posetioce su organizovane zanimljive igre poput vučenja konopca, ali je većina, ipak, najviše uživala u pogledu na atraktivna vozila i u odličnoj muzici.

- Na mom autu su žuta, crna i siva, tako se izdvajam najvidljivije iz mase. Sami smo farbali i radili većinu drugih stvari, u tome i jeste najveća draž. Sve je to za našu dušu - objašnjava nam Petar Vasić, dok kraj njega stoje Vuk Marković, Petar Petrović i Vlada Jovanović.

Pehari najboljima dodeljeni su u večernjim satima, kada je manifestaciji odsviran kraj. Osim takmičarskih vozila, bilo je mnogo onih koji su učestvovali samo u izložbenom delu. Sunčani dan privukao je ogroman broj posetilaca, a prema oceni predsednika paraćinskog Auto-moto kluba “Fast Creu Gentlemans” Bojana Markovića, koji je najveći „krivac“ za odličnu organizaciju, publike je bilo između 3.000 i 5.000

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UGROZILI NOVAKU ŽIVOT?! Skandal u Rimu, ovo je Đoković doživeo posle udarca flašom u glavu!