NOVI DOM ZA 25 PORODICA: Kod Zrenjanina useljena zgrada za izbegle iz BiH i Hrvatske (FOTO)

Богољуб Грујић
Bogoljub Grujić

13. 04. 2023. u 15:02

U SELU Klek kod Zrenjanina useljena prva višeporodična zgrada za izbegla i raseljena lica iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske

НОВИ ДОМ ЗА 25 ПОРОДИЦА: Код Зрењанина усељена зграда за избегле из БиХ и Хрватске (ФОТО)

B.G.

Simbolično, uz crvenu jabuku na radost, u selu Klek nadomak Zrenjanina, svečano su uručeni ključevi za 25 izbegličkih porodica koje su, u okviru Regionalnog stambenog programa Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije, dobile stanove u prvoj višeporodičnoj zgradi u Ulici Save Kovačevića 1 u olimpijskom selu, koje su proslavili odbajkaši, braća Vanja i Nikola Grbić, košarkaš Dejan Bodoroga, odbojkašica Maja Pgnjenović i brojni drugi.

Događaju,koji su obeležile emocije i suze radosnice, uz nove vlasnike stanova, prisustvovali su Nataša Stanisavljević, komesar za izbeglice i migracije Republike Srbije, gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, Gerhard Salzer predstavnik Delegacije Evropske unije u Srbiji, Sufijano Ađali predstavnik Visokog komesara Ujedinjenih nacija za izbeglice, Dušan Kovačević direktor Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru, kao i predstavnici brojnih drugih državnih i međunarodnih organizacija i institucija.

- Izuzetna mi je čast što sam danas ovde sa ovim ljudima, vidim njihovu sreću u očima, dobili su posle niza godina patnji i muka, opet svoj dom, a do današnjeg dana u Srbiji je 6.925 porodica dobilo novi krov, od toga 403 porodice u Zrenjaninu - istakla je Nataša Stanisavljević.

Ona je napomenula da će se u svoj novi dom naredna dva meseca useliti još 450 porodica.

- Drago mi je što smo uspeli da baš pred Uskrs usrećimo 25 porodica ovde u Kleku, koji je komunalno najopremljenija Mesna zajednica sa kanalizacionom mrežom, međunarodnom biciklističkom stazom - naglasio je gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, pojedinačno čestitajući vlasnicima novih stanova.

IZ ZAGREBA U RIJEKU PA U KLEK

Ponosni starina, automehaničar i vozač po struci, Milan Momčilović, sa suprugom Jelenom i ćerkom Gordanom, kao i svojim roditeljima, koji više nisu živi, iz Zagreba, preko Rijeke, stigao je u Klek i sada se nakon niza godina, useljava u stan od 36,5 kvadrata.

- Za mene i babu, dovoljno, ćerka se udala ovde u Kleku i ima svoj dom - kaže Milan.

Simbolično, komesarka za izbeglice Nataša Stanisavljević i Simo Salapura, presekli su crvenu traku na ulaznim vratima moderne i sjajno opremljene zgrade, koja je građena oko 2,5 godine.

- Teške godine su iza mene i moje porodice, nikada neću zaboraviti taj 14. april 1992. godine, kada sam sa roditeljima i sestrom, izbegao iz Novog Travnika, ostavio tamo rodnu kuću i došao u Banat, u Zrenjanin - uz suze radosnice kaže Duško Jeftenić.

Srećna je i Snežana Bunjević, izbeglica iz zapadne Slavonije.

- Uh baš veliki dan za sve nas, ne znam nikoga od ovih ljudi, ali ima vremena upoznaćemo se - kaže Snežana, koja će uz supruga u novom stanu od 50 kvadratnih metara, živeti sa desetogodišnjim sinom Stefanom i petogodišnjom ćerkicom Dunjom.

MILjANA NESTRPLjIVA

Danijela Mihajlović, koja je u Oluji sa roditeljima i bratom došla u Banat iz Gline u Hrvatskoj, jedva je uspela da obuzda ushićenu ćerkicu Miljanu, koja nije mogla da dočeka trenutak kada će ući u svoj novi dom, jednosoban stan od 42 kvadrata, u kojem će uz njih biti i tata Milomir, koji je svojevremeno izbegao iz Bosne i Hercegovine.

Novi dom za 34 hiljade izbeglih ljudi

- Od 2012. godine kada je pokrenut Regionalno stambeni program, izgrađeno je 10 hiljada stanova i do kraja prošle godine zbrinuto sa novim krovom iznad glave 30 hiljada ljudi, a do kraja ove još četiri hiljade njih će uživati u svom novom domu - istakao je u Kleku Gerhard Salzer, predstavnik Evropske unije.

 

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)