OBIČAJ KOJI TRAJE VEKOVIMA: Čuvene ratarske sveće stigle u Manastir Tronoša kod Loznice (FOTO)

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

13. 04. 2023. u 22:07

PO tradiciji, koja traje nekoliko vekova, ratarske ili težačke sveće, napravljene od čistog voska, teške oko 50 kilograma i dugačke oko metar i po, stigle su na Veliki četvrtak u Manastir Tronošu, srednjevekovnu zadužbinu Nemanjića, staru 705 leta.

ОБИЧАЈ КОЈИ ТРАЈЕ ВЕКОВИМА: Чувене ратарске свеће стигле у Манастир Троноша код Лознице (ФОТО)

Foto: V. Mitrić

Sveće iz dva različita pravca, do česme "Devet Jugovića" donose svečano meštani Gornje Borine, Paskovca, Zajače, Tršića i Korenite. Odatle, uz litiju, odlaze do svetinje, gde ih primaju, kao dar, monahinje i duhovnik arhimandrit Nikolaj Veselinović. Prvi put se pale, na Vaskrs, a onda svake nedelje i za praznik. Poslednji put gore na praznik Cveti. Posle toga, uzimaju se ostaci i uz priloge voska koje daju vernici liju se za narednu godinu.

- Radujemo se dolasku novih voštanica, običaju koji su doneli u Jadar monasi koji su u Tronošu došli davno iz Hilandara - kaže Željko Maksić, domaćin iz Gornje Borine.  - Po predanju, prilažu se kako bi njive bolje rodile.Ova  tradicija nikada nije prekidana, samo što su u vremenima oskudice i nemaštine bile malo manje.

U manastiru stoji, ali se ne pali, velika ratarska sveća, veća od ovih, koju su svetinji poklonili akademik profesor dr Zoran Kovačević, nekadašnji načelnik Klinike za nefrologiju i transplatacije na VMA, sa saradnicima i prijateljima. Smeštena je u bliziji sarkofaga  u kom su mošti tronoškog sveca Stefana Jovanovića, koji je, pored ostalog, bio Vukov prvi učitelj, a kanonizovan je pre pet godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024