DENS: U Gradskovu kod Zaječara okupio više od 300 najmlađih čuvara tradicije Timočke Krajine

S. M. J.

10. 04. 2023. u 09:58

GRADSKOVO je bilo domaćin jubilarne 25. Međuokružne smotre Dečjeg narodnog stvaralaštva (DENS) na kojoj se predstavilo više od 300 mladih čuvara tradicije.

ДЕНС: У Градскову код Зајечара окупио више од 300 најмлађих чувара традиције Тимочке Kрајине

Foto: S.M.Jovanović

Čak 13 dečjih folklornih grupa iz isto toliko kulturno umetničkih društava sa teritorija gradova Zaječar i Bor i opština Knjaževac i Boljevac okupilo se na 25. Međuokružnoj smotri Dečjeg narodnog stvaralaštva  u Gradskovu kod Zaječara koja se tradicionalno organizuje na Lazarevu subotu, Vrbicu.

Među njima i 10 dečjih folklora iz Gradskova, Gamzigrada, Zvezdana, Velikog Izvora, Vražogrnca, Halova, Dubočana, Rgotine, Nikoličeva i KUD “Nikola Pašić” iz Zaječara. Sa područja grada Bora učestvovao je KUD “Petar Radovanović” iz Zlota, a igrom i pesmom i najmlađi čuvari kulturne baštine iz KUD “Đura Jakšić” iz Sumrakovca kod Boljevca i KUD “Kolo” iz Knjaževca.

- DENS postoji da bi podstakao izvorno narodno stvaralaštvo kod najmlađih i prezentovao, promovisao i štitio nematerijalno kulturno nasleđe Timočke Krajine. Ovakve smotre izvornog narodnog stvaralaštva treba organizovati u svim selima na teritoriji grada Zaječara – poručio je Milan Stanković, pomoćnik gradonačelnika Zaječara.

Manifestaciji u Gradskovu koja je otpočela  tradcionalnim defileom centralnim seoskim ulicama Gradskova sa šarenom povorkom dece okićene venčićima od vrbe, prisustvovao je i njen osnivač Jovan Rajković, tadašnji rukvodilac KUD “Gradec” iz Gradskova, kome je uručena  zahvalnica organizatora smotre. Posthumno, za zasluge uručena je zahvalnica i porodici Novice Rajkovića, koji je, takođe zaslužan što “DENS”  čuva tradiciju Timočke Krajine. 

Najmlađi su pokazali koliko ozbiljno shvataju svoje nasleđe iz prošlosti igrajući kola karakteristična za podneblje odakle dolaze i po kojima se prepoznaju. Oduševili su mladi zdravičari, dečaci i devojčice, i to svojom improvizacijom, retoričkim pa i dramskim veštinama prilikom tradicionalnog obreda nazdravljanja.

- DENS nema takmičarski karakter, ali se organizuje uz prisustvo predstavnika Centralnog Saveza amatera u kulturi Srbije koji vrši selekciju grupa za učešće na Smotri narodnog stvaralaštva dece Srbije u Badnjevcu kod Kragujevca – podseća Biljana Glišić, pomoćnik direktora Ustanove Narodno pozorište Timočke Krajine - Centar za kulturu “Zoran Radmilović”, koje je u saradnji sa Mesnom zajednicom Gradskovo, a pod pokroviteljstvom Grada Zaječara, organizator smotre.

Selekciju su, sudeći po odluci selektora Zorana Katića prošli mladi folkloristi iz kulturno umetničkih društava: “Romulijana” iz Gamzigrada, „Graničar“ iz Halova, “Sloga” iz Vražogrnca”, „Kolo“ iz Knjaževca, “Đura Jakšić” iz Sumrakovca, “Petar Radovanović” iz Zlota a u Badnjevac će, nema sumnje, otputovati i zdravičar Strahinja Ilić iz KUD “Zoran Gajić” iz Rgotine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024