LEKAR KOGA VRANJE PAMTI: Medicina na prvom mestu, ali i neizbrisiv trag u društvenoj istoriji grada

Јелена Стојковић
Jelena Stojković

06. 04. 2023. u 13:57

SMENjIVALE su se suze i smeh, navirala sećanja i uspomene na večeri koju su kao omaž, na dan njegove smrti, dr Vukašinu Antiću, čuvenom hirurgu iz Vranja organizovali članovi Društva onkoloških pacijenata u Vranju.

ЛЕКАР КОГА ВРАЊЕ ПАМТИ: Медицина на првом месту, али и неизбрисив траг у друштвеној историји града

Foto: J.S.

Govoreći u ime Društva onkoloških pacijenata, Ljiljana Stanković, nekadašnja medicinska sestra i jedna od najbližih saradnica doktora Vukašina Antića, a potom i sama njegova pacijentkinja, evocirala je najpre uspomenu na dan kada je pre tri godine  dr Vule kako su ha svi znali u Vranju preminuo.

- Šok, muk, neverica i suze u momentu kada smo svi očekivali dobre vesti i oporavak nakon operacije koju je doktor imao. Umro je u Nišu gde su mu kolege iskazale poštovanje minutom ćutanja. Korona nije dozvolila da ga ispratimo kako dolikuje – rekla Ljiljana Stanković.

Ona je kasnije postala i njegova pacijentkinja, pa se prisetila i sa koliko se pažnje odnosio prema svakoj ženi koju je operisao često zapostavljajući sopstveno zdravlje.

Doktor Vule bio je nežan kao nejako dete, a hrabar i odlučan kao antički vojskovođa, rekla je Sunčica Denić, profesorka, književnica i dugogodišnja prijateljca pokojnog vranjskog hirurga Vukašina Antića. Njegova komšinica i koleginica dr Danijela Velinov govorila je sa puno emocija ne samo kao lekaru već i vrsnom prijatelju i brižnom ocu.

Ređali su se govornici, svako želeći da istakne posebnu notu dobrote i plemenosti sa kojom je dr Vukašin Antić pristupao svakom poslu, beležeći i čuvajući istorijske podatke, osnivanju Škole animiranog filma i kasnije Društvu onkoloških pacijenata.

Njegova knjiga Bolnica u Vranju postala je referentna literatura i praktično je nemoguće pisati o istoriji Vranja, a ne pomenuti je. Citiran, poštovan i voljen među najbližima prijateljima, a posebno prema kolegama.

Foto: J.S.

 

 

Hirurg Igor Stojanović rekao je da posle odlaska doktor Vuleta u toj službi "nema više prepoznatljive vedrine, topline i drugarstva".

- Bio je jedan od retkih među nama koji se, u pravom smislu te reči, može nazvati čovekom i lekarom. Njegov vedar duh, pronicljiva inteligencija i kolegijalnost, nama mlađima bili su velika podrška, pomoć i uteha, kad nam je to bilo najpotrebnije.Njegova dobrodušnost nikada mu nije dozvolila da mu mlađe kolege budu u senci. Uvek je bio vedar i nasmejan prema svima na poslu, a naročito prema pacijentima. Bio je hrabar borac za opšte dobro – rekao je jedan od njegovih učenika dr Igor Stojanović.

Foto: J.S.

 

Dr Vukašinu Antiću bilo je jako važno da Vranje ima udruženje onkoloških pacijenata. On je ženama koje je operisao jer je bio jedan od najvećih stručnjaka za karcinom dojke u Srbiji bio ne samo lekar, već i prijatelj, podrška i uteha. Zbog toga su članovi udruženja hteli da mu kažu hvala, a u tome su um se pridružili brojni Vranjanci.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024