LEKAR KOGA VRANJE PAMTI: Medicina na prvom mestu, ali i neizbrisiv trag u društvenoj istoriji grada

Јелена Стојковић
Jelena Stojković

06. 04. 2023. u 13:57

SMENjIVALE su se suze i smeh, navirala sećanja i uspomene na večeri koju su kao omaž, na dan njegove smrti, dr Vukašinu Antiću, čuvenom hirurgu iz Vranja organizovali članovi Društva onkoloških pacijenata u Vranju.

ЛЕКАР КОГА ВРАЊЕ ПАМТИ: Медицина на првом месту, али и неизбрисив траг у друштвеној историји града

Foto: J.S.

Govoreći u ime Društva onkoloških pacijenata, Ljiljana Stanković, nekadašnja medicinska sestra i jedna od najbližih saradnica doktora Vukašina Antića, a potom i sama njegova pacijentkinja, evocirala je najpre uspomenu na dan kada je pre tri godine  dr Vule kako su ha svi znali u Vranju preminuo.

- Šok, muk, neverica i suze u momentu kada smo svi očekivali dobre vesti i oporavak nakon operacije koju je doktor imao. Umro je u Nišu gde su mu kolege iskazale poštovanje minutom ćutanja. Korona nije dozvolila da ga ispratimo kako dolikuje – rekla Ljiljana Stanković.

Ona je kasnije postala i njegova pacijentkinja, pa se prisetila i sa koliko se pažnje odnosio prema svakoj ženi koju je operisao često zapostavljajući sopstveno zdravlje.

Doktor Vule bio je nežan kao nejako dete, a hrabar i odlučan kao antički vojskovođa, rekla je Sunčica Denić, profesorka, književnica i dugogodišnja prijateljca pokojnog vranjskog hirurga Vukašina Antića. Njegova komšinica i koleginica dr Danijela Velinov govorila je sa puno emocija ne samo kao lekaru već i vrsnom prijatelju i brižnom ocu.

Ređali su se govornici, svako želeći da istakne posebnu notu dobrote i plemenosti sa kojom je dr Vukašin Antić pristupao svakom poslu, beležeći i čuvajući istorijske podatke, osnivanju Škole animiranog filma i kasnije Društvu onkoloških pacijenata.

Njegova knjiga Bolnica u Vranju postala je referentna literatura i praktično je nemoguće pisati o istoriji Vranja, a ne pomenuti je. Citiran, poštovan i voljen među najbližima prijateljima, a posebno prema kolegama.

Foto: J.S.

 

 

Hirurg Igor Stojanović rekao je da posle odlaska doktor Vuleta u toj službi "nema više prepoznatljive vedrine, topline i drugarstva".

- Bio je jedan od retkih među nama koji se, u pravom smislu te reči, može nazvati čovekom i lekarom. Njegov vedar duh, pronicljiva inteligencija i kolegijalnost, nama mlađima bili su velika podrška, pomoć i uteha, kad nam je to bilo najpotrebnije.Njegova dobrodušnost nikada mu nije dozvolila da mu mlađe kolege budu u senci. Uvek je bio vedar i nasmejan prema svima na poslu, a naročito prema pacijentima. Bio je hrabar borac za opšte dobro – rekao je jedan od njegovih učenika dr Igor Stojanović.

Foto: J.S.

 

Dr Vukašinu Antiću bilo je jako važno da Vranje ima udruženje onkoloških pacijenata. On je ženama koje je operisao jer je bio jedan od najvećih stručnjaka za karcinom dojke u Srbiji bio ne samo lekar, već i prijatelj, podrška i uteha. Zbog toga su članovi udruženja hteli da mu kažu hvala, a u tome su um se pridružili brojni Vranjanci.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HAOS U RIMU! Novak Đoković gleda i ne veruje šta se dešava