142 GODINE VRANJSKE GIMNAZIJE: Profesori i učenici zajedno osmislili program

J. S.

27. 03. 2023. u 15:45

U VRANjU 27.marta počinje obeležavanje 142 godine Gimnazije „Bora Stanković“. Tim povodom učenici i profesori su osmisli program kroz niz aktivnosti koje oplemenjuju školski i kulturni život

142 ГОДИНЕ ВРАЊСКЕ ГИМНАЗИЈЕ: Професори и ученици заједно осмислили програм

Foto D. Ristić

I ove godine organizuje se okružno takmičenje u besedništvu po trinaesti  put. Predsednik komisije i pokrovitelj takmičenja  je  advokat Slobodan  Nešić.   Završna  svečanost je akademija " Pevani pesnici" nastup dramske sekcije i hora vranjske Gimnazije u sali pozorišta" Bora  Stanković", 30. marta u 19 sati.

Đački parlament Gimnazije organizuje  humanitarni turnir "Borin kup"  u malom fudbalu. Gimnazija je osnovana aktom ministarstva kneževine Srbije 8. avgusta 1881. godine, četiri godine nakon što je Vranje oslobođeno od Turaka. Cilj je bio da Vranje dobije osmorazrednu gimnaziju, ali nije odmah bio ostvaren. U početku gimnazija je imala dva razreda i bila je smeštena u zgradi Haremluka. Kasnije je proširena na četiri razreda, da bi školske 1892/93 otvoren peti i 1893/94. šesti razred. Prvi direktor gimnazije je bio Đorđe Nicić koji je u Vranju došao iz Negotina. Gimnazija se prvobitno zvala „Nemanjina gimnazija,“ ali su je svi đaci zvali „Vranjska gimnazija.“ Granica gimnazijske oblasti sezala je do Gnjilana, Kumanova, Skoplja, a među učenicima je bilo i učenika iz Crne Gore, Bosne i Austo-Ugarske.

Pri prelsku u dvadeseti vek škola je imala jaku kadrovsku strukturu, jer su mnogi učeni ljudi iz Srbije po kazni slati u Vranje. Neki od njih su bili: Jaša Prodanović, Radoje Domanović, Milivoje Simić, Ljuba Davidović, Ilija Vukićević, Svetislav Simić ...

Najpoznatiji đaci koji su pohađali gimnaziju su Bora Stanković, Đorđe Tasić, Jovan Hadživasiljević, Kosta Todorović, Miodrag Ibrovac i drugi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili