LESKOVAC – PRIMER DOBRE PRAKSE: U gradu na Veternici zasedao Savet romske nacionalne manjine

Игор Митић
Igor Mitić

20. 03. 2023. u 13:45

Na sednici Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine koja je održana u Leskovcu ocenjeno je da ovaj grad primer dobre prakse kada je reč o položaju Roma.

ЛЕСКОВАЦ – ПРИМЕР ДОБРЕ ПРАКСЕ: У граду на Ветерници заседао Савет ромске националне мањине

foto: GU Leskovac

- Oduševljen sam svim rezultatima koje Leskovac ima u procesu integracije Roma. Ponosni smo i na Dom kulture Roma u ovom gradu koji je jedinstvena ustanova kulture čije je osnivač grad. Voleli bi smo da i ostali slede taj pozitivan primer, jer mi želimo da promovišemo romsku kulturu koja je način za borbu protiv predrasuda – ocenio je Dalibor Nakić, predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine.

foto: GU Leskovac

On je dodao da odgovorna socijalna politika, koju vode Leskovac i država, smanjuje razlike između Roma i većinskog stanovništva.

- Leskovac je primer dobre prakse kako se treba pristupiti rešavanju problema. To je multikulturalan grad koji neguje različitosti i zato smo mi, kao građani Srbije, ponosni na Leskovac – rekao je Nakić.

Gradonačelnik Goran Cvetanović je istakao da će boravak predstavnika Nacionalnog saveta Roma iznedriti brojne benefite za pripadnike romske nacionalne manjine u Leskovcu i naglasio da se Romi mogu osloniti na lokalnu samoupravu za svaku vrstu pomoći i podrške.

foto: GU Leskovac

Romi u Leskovcu aktivno učestvuju u brojnim inkluzivnim aktivnostima i projektima iz različitih oblasti koji utiču na poboljšanje njihovog položaja.

Leskovac ima najveći broj Roma u odnosu na broj stanovnika, a posle četiri godine i dva predstavnika u Savetu - Miroslava Alilovića i Božidara Jakupović. To, kako je rečeno, ukazuje da leskovački Romi pokazuju inicijativu da „sopstvenim snagama utiču na poboljšanje statusa svojih sunarodnika“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna