GRAD ŽELI DA POMOGNE ROMIMA Šapić o osudama dela javnosti i merama za poboljšanje položaja pripadnika manjinske zajednice

S.V.

14. 03. 2023. u 17:15

KADA sam govorio o životu Roma u nehigijenskim naseljima, nisam mislio na celu romsku zajednicu, niti sam želeo da bilo koga diskriminišem. Grad Beograd će da uradi sve što može kako bi poboljšao položaj Roma. Ostajem pri onom što sam rekao, to nisu bile neistine, ali je to i dalje tabu tema o kojoj ne sme da se govori.

ГРАД ЖЕЛИ ДА ПОМОГНЕ РОМИМА Шапић о осудама дела јавности и мерама за побољшање положаја припадника мањинске  заједнице

Romsko stanovništvo živi i u 580 neformalnih naselja / Foto P. Milošević

Ovako je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić prokomentarisao osude dela javnosti zbog njegove nedavne izjave da je "Rome nemoguće integrisati u društvo ukoliko to oni sami ne žele", posle nesreće koja se dogodila prošle nedelje u nehigijenskom naselju ispod Pančevačkog mosta kada je devojčicu staru 17 meseci pregazio kamion "Beogradskog vodovoda".

Romska partija je podnela i krivičnu prijavu protiv prvog čoveka prestonice, a on odgovara da će se na sudu utvrditi da li je bilo koga uvredio i da li je diskriminisao čitavu romsku populaciju.

- Gde su nestale desetine miliona evra, novac namenjen za integraciju Roma iz projekta Dekada inkluzije Roma koja je trajala od 2005. do 2015.godine. Nisam video da se njihov položaj popravio - kazao je Šapić. - Trenutni podaci nam pokazuju da danas imamo više nehigijenskih i nelegalnih naselja, da su ona mnogo nebezbednija, kako za one koji tamo žive, tako i za okruženje, a manji broj romske dece ide u škole.

On je ponovio da ostaje pri onome što je rekao i upitao zašto se pitanja nelegalnih, uglavnom romskih naselja poistovećuju sa čitavom romskom zajednicom.

Foto: Grad Beograd

ALEKSANDAR ŠAPIĆ

- Jedan od glavnih zahteva bio je da decu šalju u školu. Šta su svi oni radili i zašto ti koji mi sada skaču po glavi nisu prethodnih deset godina svaki dan izlazili u javnost i tražili da se problem romskih zajednica u nelegalnom naseljima, pogotovo u urbanim sredinama, reši? Ponavljam, nikad nisam rekao "svi Romi". To je problem onih koji tako misle, ja to nikad nisam kazao. Ostajem pri tome da, ako oni ne žele da im se pomogne, mi ne možemo da im pomognemo.

Šapić kaže da, osim želje da pomogne Romima, ima obavezi da zaštiti sve Beograđane koji žive u njihovom neposrednom okruženju. On je podsetio na tekstove "Večernjih novosti" o katastrofalnom stanju socijalnih stanova u zemunskom naselju Kamendin i u novobeogradskoj Ulici Mileve Marić Ajnštajn, gde su pojedine romske porodice napravile geto, dok ugroženi stanari godinama traže rešenje nadležnih.

POSAO U "ČISTOĆI" I "ZELENILU"

KAKO bi se popravio položaj Roma, Grad već preduzima neke mere. Gradonačelnik Šapić kaže da će biti osnovana radna grupa u kojoj će biti svi predsednici opština i inspekcijska služba.

- Počećemo da čistimo i sređujemo oko svih tih romskih naselja, da odnosimo smeće, oslobađamo parking mesta, da uvodimo red ispred. Oni koji žele da rade i da žive normalno, neka nam se jave. "Gradska čistoća" i "Zelenilo" su otvoreni za sve, kako za Rome tako i za ostale, jer primaju ljude i sa osnovnom školom. Ljudi na terenu nemamo. Videćemo koliko će da ih se javi.

- Moram da zaštitim sve Beograđane i zaštitiću ih koliko god budem mogao, a duboko se nadam da će zaista svi oni koji se deklarativno zalažu za romsku zajednicu stvarno pokušati da pomognu tako što će im prvo objasniti da oni sami treba da prihavte pomoć i da se menjaju, ako ništa drugo onda zbog budućnosti svoje dece. Ta deca i ta mala devojčica od godinu i po dana poslednja je kriva zbog svega što se dogodilo. Ona nije dobila priliku - zaključio je gradonačelnik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)