SVE O FAKULTETIMA NA JEDNOM MESTU: Regionalni sajam obrazovanja održan u Ćupriji (FOTO)

Z. GLIGORIJEVIĆ

16. 03. 2023. u 20:35

TRADICIONALNI jedanaesti Regionalni sajam obrazovanja NOUFEST 2023 danas je u Ćupriji okupio najaviše izlagača – 44 visokoškolske institucije, koje su studentske programe predstavile zainteresovanim učenicima završnih razreda srednjih škola iz celog Pomoravskog okruga.

СВЕ О ФАКУЛТЕТИМА НА ЈЕДНОМ МЕСТУ: Регионални сајам образовања одржан у Ћуприји (ФОТО)

Foto: Z. Gligorijević

Poenta jedinstvenog sadržaja ove vrste i najvećeg sajma obrazovanja u Srbiji bila je da predstavnici fakulteta sa univerziteta iz Beograda, Kragujevca i Niša, ali i privatnih fakulteta i strukovnih studija od Vojvodine do Pirota, budućim brucošima predstave studijske programe, a oni da dobiju sve informacije kako bi se lakše odlučili za buduće zanimanje.

-Svaki budući brucoš može da sazna sve o studijskim programima, načinima polaganja prijemnih ispita i mogućnostima zapošljavanja, što je nemoguće prilikom pojedinačnih promocija u školama – ocenio je za „Novosti“ član Regionalnog tima podrške za nauku i obrazovanje i umetnost (NOU tim) Dejan Milunović.

Anji Radić, koja želi da upiše Farmaceutski fakultet, baš to se dopalo, jer će, kaže, lakše moći da donese odluku da li će da studira u Beogradu, Novom Sadu ili Kragujevcu.

- Flajeri su baš detaljni, promoteri za štandovima su prijatni i sve su nam lepo objasnili. Interesuju me jezici, savladala sam pet jezika u potpunosti. Htela bih da upišem arabistiku na Filološkom fakultetu u Beogradu, a može i španski u Kragujevcu – kaže Anđela Janković.

Tamaru Manojlović, koju je interesovala kriminalistika, ali bi želela da bude forenzičar, na štandu Kriminalnističko policijskog univerziteta saznala je sve što ju je zanimalo. Dragana Stević zainteresovana da studira FON zbog mogućnosti da se brzo zaposli, a Slađana Živanović želi da bude carinik.

Buduće brucoše najviše su interesovali vojno i policijsko obrazovanje, tehnički fakulteti, menadžment, prava i ekonomija.

- Drugačiji smo od ostalih. Osim što smo u uniformama, mladima je zanimljivo što je teorija povezana sa praksom. Studentima obezbeđujemo besplatan smeštaj, ishranu, knjige, organizujemo dopunsku nastavu, imamo veliki broj sportskih i drugih sekcija. Obezbeđujemo i platu, koja je na prvoj godini 15 hiljada dinara, a kako se svake godine povećava, dostiže 25 hiljada dinara. Postoji i republička „Dositejeva stipendija“. Najvažnije je što po završetku fakulteta dobijaju posao u Vojsci Srbije – kaže za „Novosti“ predstavnik Vojne akademije i Vojno medicinski fakultet iz Beograda major Zoran Stojadinović i dodaje da se svake godine popune kvotu za oba fakulteta.

Predstavnik Odeljenja za odnose s javnošću Fakulteta organizacionih nauka Dejan Markovski kaže da uvek učestvuju na sajmu, jer dolaze odlični kandidati.

- Interesovanje je svake godine veće iz više razloga. Jedan najbitnijih je što su kompanije prepoznale da njihovi studenti dobijaju odlično teoretsko i praktično znanje, uslovi za rad su među najboljima na Univerzitetu, pogotovu što od prošle godine imamo novu zgradu od 5.000 kvadrata, a šanse za posao su više nego odlične. Ove godine akreditovana su dva studijska programa – informacioni sistemi i tehnologije i menadžment i organizacija – dodao je Markovski.

SKOK PREKO KOŽE

Srednjoškolci su na sajmu saznali i da Tehnički fakultet u Boru 4. aprila organiuje „Dan otvorenih vrata“ kada će moći da vide uslove za strudiranje. Dan kasnije biće organizovan jedinstven događaj u Srbiji – skok preko kože. Zainteresovani su ovu ceremoniju mogli da pogledaju na štandu fakulteta.

- Brucoši stoje na buretu, ispijaju kriglu piva, a potom izgovaraju životno geslo i razlog zbog koga studiraju rudarstvo. Potom skaču preko kože, koja je u srednjem veku bila zaštitna oprema rudara. Dočekuje ih stariji profesor, koji ih uvode u rudarski esnaf. Ceremonija prijema brucoša u rudarski esnaf je celodnevna i veoma zanimljiva - kaže za „Novosti“ vanredni profesor Tehničkog fakulteta u Boru i prodekan za materijalno-finansijsko poslovanje.

Asistent na Ekonomskom fakultetu u Kragujevcu Stefan Vržina kaže da se svake godine povećava broj upisanih studenata na dva stusijska programa sa širokim spektrom starih i atraktivnih modula. Studente najviše privlači mlad nastavni kadar i dobre priliku za praksu.

Student treće godine Matematičkog fakulteta Marko Bekonja, koji je prezentovao fakultet, kaže da je profesor matematike prilično deficitarno zanimanje u Srbiji i dodaje da bi za buduće studente trebalo da postoje neki podsticaji, kako bi odlučili da se bave tim smerovima. Za informatiku vlada veliko interesovanje, pa čak i oni koji se opredele za matematički smer, kasnije odluče da se bave programiranjem ili nekim poslom u it industriji, jer je zarada unosnija.

- Svim brucošima nudimo dve mogućnosti prilikom upisa, odnosno dva studijska programa, a na trećoj godini mogu da odaberu jedan od sedam smerova. Kako je potreba za mašinskim inženjerima sve veća i kako je ovo deficitarno zanimanje, smatramo da će brucošima to biti jedan od glavnih faktora prilikom odabira fakulteta koji žele da studiraju. Mislim da smo danas neke mlade, koi su se dvoumili između dva fakulteta, uspeli da motivišemo da odaberu naš – izjavila je za „Novosti“ mašinski inženjer iz Niša Branka Radovanović, koja je prezentovala studije na Mašinskom fakultetu u ovom gradu,

U okviru Sajma obrazovanja sutra će se predstaviti 24 srednje škole Pomoravskog okruga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ O ČUDNOJ IZJAVI PREDSEDNIKA UKRAJINE: Niko ne shvata ozbiljno to što Zelenski govori