RETROSPEKTIVE, GOSTUJUĆE IZLOŽBE, PRIKUPLJANJE GRAĐE I EKSPONATA: Ambiciozni planovi Zavičajnog muzeja u Jagodini za ovu godinu(FOTO)

Z. GLIGORIJEVIĆ

14. 03. 2023. u 17:14

U ZAVIČAJNOM muzeju u Jagodini tokom godine planirane su aktivnosti za pripremu objekta muzeja za potpunu rekonstrukciju.

РЕТРОСПЕКТИВЕ, ГОСТУЈУЋЕ ИЗЛОЖБЕ, ПРИКУПЉАЊЕ ГРАЂЕ И ЕКСПОНАТА: Амбициозни планови Завичајног музеја у Јагодини за ову годину(ФОТО)

Foto:Z.Gligorijević

Zavičajni muzej, koji se nalazi u zgradi Sokolskog doma koja je izgrađena 1935. godine, treću godinu zaredom je u projektu rekostrukcije. Obaviće je Arhitektonski fakultet, a Zavičajni muzej je uradio statiku zgrade. „Stara dama“ bi rekonstrukcijom bila reprezentativna zgrada u celoj Jagodini.

Što se tiče izložbene delatnosti, ova ustanova kulture tradicionalno će učestvovati u manifestaciji „Muzeji za 10“ koja će biti održana u maju. Planirana je izložba slika jagodinskog umetnika Slobodana Štetića, koji u muzeju nije izlagao više od dve decenije.

Foto:Z.Gligorijević

- Vrlo je važno da podstičemo i prezentujemo rad naših zavičajnih umetnika. Bitno je i da nastavljamo tradiciju retrospektivnih izložbi. Tako je za oktobar planirana izložba radova Ilije Vukićevića, koja je više puta najavljivana, ali je bila samo virtuelna zbog pandemije korona virusa. Planiramo i gostujuće izložbe, a arheološki radovi iz manastira Manasija gostovaće u muzejima širom Srbije – kaže Srboljub Miletić, direktor Zavičajnog muzeja u Jagodini.

Direktor dodaje da muzej, u cilju obogaćivanja zbirki, i dalje prikupljati građu. Fond građe trenutno čini 150.000 predmeta, raspoređenih u 49 zbirki.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PALA ODLUKA! Evo koga je Novak Đoković odabrao za trenera, masters u Rimu sve otkrio (VIDEO)