ŽENE KROZ VEZ PROGOVORILE O ONOME O ČEMU SE ĆUTI: Neobična izložba ručnog rada otvorena u Jagodini (FOTO)

Z. GLIGORIJEVIĆ

09. 03. 2023. u 19:32

“CELOG života u mozak tucana sam bila – sada me svi pustite, želim malo mira“, „Mediji utiču snažno da marginalno postane važno“, samo su neke od poruka, izlobe „Nepraktične žene – kuvarice savremenog trenutka“, otvorene u galeriji Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini.

ЖЕНЕ КРОЗ ВЕЗ ПРОГОВОРИЛЕ О ОНОМЕ О ЧЕМУ СЕ ЋУТИ: Необична изложба ручног рада отворена у Јагодини (ФОТО)

Foto:Z.Gligorijević

Postavku čini četrdesetak vezova i dela štampanih na papiru, od kojih je većina prvi put izložena. Vez, kao tracicionalan oblik izražavanja koji se zvao „kuvarice“, vezan za duboko patrijarhalno društvo, koje su stajale na zidovima domaćinskih kuća, sada šalje poruke potpuno drugačije prirode, jer su žene rešile da progovore o svemu o čemu se ćutalo, a što se najbolje videlo kroz najčešću „kuvaricu“ – kuvarice manje zbori, da ti ručak ne zagori.

-“Kuvarice“ su činile uobičajene rečenice koje nikada nisu menjane, a koje su govorile da je u kući blagostanje, da je domaćin prisutan, gost dobrošao i slično. Ove tri žene su ih apsolutno preokrenule naglavačke, jer govore o svemu što se ćuti. Poruke su lične, političke i ekološke. S jedne strane govore o onome što muči jednu ženu unutar kuće i porodice, a s druge strane, o opštim problemima društva. Izložene na ovakav način i u ovakvom prostoru one postaju grafit – ocenila je za „Novosti“ direktorka Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini Ivana Bašičević Antić.

Direktorka je dodala da se postavljanje pitanja žene kao ravnopravnog učesnika umetničke scene odlično uklapa u misiju Muzeja naivne i marginalne umetnosti.

- Žena je vodila celo domaćinstvo, a vi je niste videli. Sada ona koristi vez da pokaže svoje stvarne stavove. To je ta jedna ironija, ali istovremeno i igra savremenim tehnikama.

Izložbu čine dela kolektiva „Nepraktične žene“, a autorke radova su Lenka Zelenović, Brigita Međo i Pava Martinović.

- Smatram da kroz ovakav vez žene konačno treba da progovore, da kažu šta misle misle o politici, svom životu, ekologiji, o tome šta ih muči i koji im je cilj. Najveći kompliment dala mi jedna žena koja je moje „kuvarice“ uporedila sa delima čuvene umetnice Fride Kalo – rekla je za naš list Lenka Zelenović, koja je uradila preko 400 „kuvarica“.

SOLIDARNOST

Posebna savetnica potpredsednice Vlade Srbije i ministarke kulture Gordana Prejić rekla je da izložba nije slučajno otvorena na Dan žena, jer je to praznik koji „evocira uspomene na sve hrabre žene koje su u različitim epohama ujedinjeno dizale glas za veća prava žena i danas predstavlja bezobalnu inspiraciju“, a potom dodala:

- On je najbolji podsetnik da samo ujedinjene i solidarne možemo unapređivati naš položaj u društvu i izboriti se za svoja legitimna prava. Nepotpisane ispod svojih radova mnoge žene bile su tvorci vrednih dela i inovatorke novih tehnika u izradi određenih predmeta, ali su ostale nepoznate istoriji umetnosti. Položaj žena umetnica više nikada ne treba da bude tabu tema i da sve institucije treba da im pruže intenzivniju podršku kako bi slobodno progovorile o društvenim stereotipima, prevazilaženju predrasuda, jačanju rodnog identiteta i uopšte položaja žena u umetnosti savremene Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna