SUDIJE I DALJE PODSTANARI: Privredni sud u Kraljevu obeležio pola veka postojanja i rada

G. ĆIROVIĆ

13. 03. 2023. u 18:08

U PRISUSTVU velikog broja zvanica i gostiju iz državnih pravosudnih institucija i Ministarstva pravde, Privredni sud u Kraljevu je prigodnom Svečanom akademijom obeležio 50 godina svog postojanja i rada.

СУДИЈЕ И ДАЉЕ ПОДСТАНАРИ: Привредни суд у Краљеву обележио пола века постојања и рада

G.Šljivić

Ova institucija, osnovana 1973. godine, u svojoj nadležnosti osim Kraljeva ima i gradove Kruševac i Novi Pazar, kao i opštine Aleksandrovac, Brus, Varvarin, Vrnjačka Banja, Raška, Sjenica, Trstenik, Tutin i Ćićevac, što je najveća mesna nadležnost Privrednih sudova u Srbiji.

Sumirajući rezultate, kao i stastistiku u prethodnom periodu, predsednica Privrednog suda u Kraljevu Duška Ilić je naglasila da najveći broj predmeta pred ovim organom jesu sporovi između domaćih i stranih privrednih društava, preduzeća, zadruga i preduzetnika i njihovih asocijacija, sporovi koji nastanu između privrednih subjekata i drugih pravnih lica u obavljanju delatnosti privrednih subjekata, kao i postupak stečaja i reorganizacije.

Ni posle pola veka postojanja i uspešnog rada, međutim, kraljevački Privredni sud nema svoju zgradu, već su „podstanarske“ prostorije ove ugledene pravosudne institucije smeštene u zgradi Poreske uprave, što ne odgovara kadrovskim i tehničkim potrebama suda.

G.Šljivić

Duška Ilić, predsednica Privrednog suda u Kraljevu

- To bi u narednom periodu moralo da bude rešeno, jer je Priverdni sud u Kraljevu jedini od ukupno 16 u Srbiji za koji nije pronađeno adekvatno prostorno rešenje – naglasila je Duška Ilić. - Postoji inicijativa Ministarstva pravde i lokalne samouprave da se u narednom periodu stvore uslovi za trajni smeštaj pravosudniih organa i to Privrednog i Prekršajnog suda, kao i Posebnih odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg suda i Višeg javnog tužilaštva.

REZULTATI

- Od 2016. godine ovaj sud je postupao u 104.416 predmeta, od kojih je nerešeno ostalo 112, dok je u minulom trogodišnjem periodu ukupno rešeno 25.860 predmeta. Najveći priliv predmeta je u materiji zaštite prava na suđenje u razumnom roku – rekla je ovom prilikom predsednica Privrednog suda u Kraljevu. - Ove godine do sada je ukupno primljeno 1.030 predmeta, u radu je bilo 1.756 od kojih je rešeno 658.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!