NAUKA I PRIVREDA ZAJEDNO DO USPEHA: Slobodna zona Subotica pokrenula novi projekat

J. LEMAJIĆ

13. 03. 2023. u 12:00

Ne samo što je godinama lider u poslovanju, Slobodna zona Subotica, koja se prostire i na teritoriji Sente i Kikinde, pokrenula je projekat "Zajedno do uspeha", koji treba da bude sinergija privrede i nauke.

НАУКА И ПРИВРЕДА ЗАЈЕДНО ДО УСПЕХА: Слободна зона Суботица покренула нови пројекат

foto:J.L.

Projektom “Zajedno do uspeha” od Slobodne zone Subotica želimo da napravimo intelektualni incubator. Želeli smo da povežemo nauku i privredu, jer nauka svoju potvrdu dobija kada se primeni u praksi – objasnio je Saša Gravorac, direktor Slobodne zone Subotica. - Uz to, želeli smo  da ojačamo naše projektne kapacitete, jer želimo da sa našim partnerima zajedno nastupamo na domaćim i međunarodnim projektima, te smo već počeli da radimo na projektu “Zelena ekonomija i solarni paneli. Treći cilj nam je da naša Slobodna zona bude inicijator jednog novog pristupa i podizanju imidža.

Slobodna zona je proširila svoje područje rada i na Sentu gde posluju dve velike kompanije “Tisa Automotiv” i “Japan tobacco international”, dok u okviru nje posluje i jedna kompanija iz Kikinde

-Opština Senta već godinama radi na stvaranju boljih uslova za rad i razvoj svoje privrede, naročito onaj deo koji se bavi izvozom i uvozom.  Proširenjem Slobodne zone i na našu opštinu uspeli smo da završimo važan važan korak a to je uspostvaljanje bescarinske zone u Industrijskoj zoni “Zapad”, u kojoj rade dve velike firme. Nadamo se da saradnju možemo da proširimo i za drugu našu industrijsku zonu i time stvorimo još bolje uslove za razvoj privrede naše opštine – ističe Rudolf Cegledi, predsednik Opštine Senta.

PRAVNI FAKULTET

Deo projekta je i Pravni fakultet za privedu i pravosuđe.

-Do sada smo bili više koncentrisani na pravosuđe a ovo je prvi “izlazak” u privredu – objašnjava Srđan Cvijanović u ime Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe. – Kroz ovakve sporazume naš posao školovanja mladih ljudi dobija više na značaju. Znanje je najveći resurs a mi to znanje proizvodimo, obrazujemo mlade i pametne kadrove i dajemo im zanat u ruke, a kroz ovakve sporazume ih i zapošljavamo.

Saradnja Grada Kikinde i Slobodne zone Subotica datira od 2016. godine i za sada u režimu slobodne carinske zone posluje italijanska kompanija .

-U svim  pregovorima koje vodimo sa potencijalnim investitorima, osim uređenih industrijskih zona, jedan od glavnih aduta koje imamo je upravo nuđenje rada u režimu slobodne carinske zone – dodaje Saša Stanić, član kikindskog Gradskog veća za privredu i investicije. – Osim postojeće kompanije u još dve industrijske zone imamo raspoloživo još oko 20 hektara kompletno uređenog građevinskog zemljišta.U toku su razgovori sa potencijalnim investitorima kojima je upravo mogućnost rada u okviru Slobodne zone jedan od opredeljujućih faktora za investiranje u naš grad.            

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)