OBRNUTI KRST I PENTAGRAM NA SVETINJI SPC: Oskrnavljena crkva Uspenja presvete Bogorodice u Smederevu (FOTO)

Јелена Илић
Jelena Ilić

09. 03. 2023. u 19:57

Crkva Uspenja presvete Bogorodice iz prve polovine 15.veka na Starom groblju u Smederevu oskrnavljena je grafitima koji prikazuju obrnuti krst i pentagram.

ОБРНУТИ КРСТ И ПЕНТАГРАМ НА СВЕТИЊИ СПЦ: Оскрнављена црква Успења пресвете Богородице у Смедереву (ФОТО)

Ilustracija/Foto: Nenad Zivanovic

Kako saznajemo, za sada nema informacija ko je odgovoran za ovo. Policiji nije podneta prijava protiv nn počinioca.

U Policijskoj upravi Smederevo saznali smo da su, za sada,  u vezi sa ovim dobili jedino prijavu mlađe muške osobe koja tvrdi da dobija pretnje na društvenim mrežama zbog fotografija sa groblja i uz optužbe da su grafiti njegovo delo.

Obrnuti krst i pentagram su, inače,  česti simboli satanističkih kultova.

Srednjevekovna crkva Uspenja presvete Bogorodice nalazi se u centralnom delu Starog smederevskog groblja. Arheološka iskopavanja obavljena 1982. godine pokazala su da je hram podignut na mestu starije nekropole.

Ilustracija/Foto: Nenad Zivanovic

 

 S obzirom da nema istorijskih podataka koji upućuju na ktirora i vreme izgradnje hrama, datovanje se vrši na osnovu stilskih osobenosti arhitekture u prvu polovinu XV veka, a zidno slikarstvo u kraj XVI početak XVII veka.

Uz crkvu je grobnica Dimitrija Davidovića, ustavotvorca i oca srpske štampe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!