„RUŽIN VRT“ ČUVAR TRADICIJE: 33. Festival nove rusinske pesme u novosadskom SNP

S. BAJIĆ

03. 03. 2023. u 15:45

„RUŽIN vrt“, 33. festival nove rusinske pesme, u nedelju, 5. marta u 20 časova, u Srpskom narodnom pozorištu, ugostiće mnogobrojne afirmisane izvođače, kompozitore i tekstopisce, a za publiku je ulaz slobodan.

„РУЖИН ВРТ“ ЧУВАР ТРАДИЦИЈЕ: 33. Фестивал нове русинске песме у новосадском СНП

rtv

Reč je o festivalu koji je, kako ističe Zlatica Njaradi, urednica „Ružinog vrta“, postao brend RTV Vojvodina koji čuva tradiciju i kulturu jednog naroda već treću deceniju.

- Sigruna sam da će publika na velikoj sceni „Jovan Đorđević“ u SNP- u i ove godine uživati u muzičkom i scenskom događaju. Jer, pesme sa festivala su kulturno nasleđe i baština ne samo vojvođanskih Rusina i bratskih nacionalnih zajednica sa kojima oni ovde žive vekovima, nego svih Rusina sveta, a verujem i svih onih koji vole, cene i slušaju kvalitetnu muziku – kaže Njaradijeva.

Ove godine publika će, kako naglašava Bojan Trenkić, rukovodilac sektora muzičke produkcije, na festivalu imati priliku da čuje 15 novih komopozicija u pratnji 40 muzičara, članova dva orkestra RTV Vojvodina, Velikog narodnog i Velikog tamburaškog orkestra i time obogatiti riznicu od čak 500 novih rusinskih narodnih pesama, koje su komponovane i izvedene na dosadašnjim festivalima.

U revijalnom delu festivala, biće izvedene kompozicije koje su bile hitovi na prethodnim festivalima „Ružin vrt“.

Publika će biti u prilici da glasa za najbolju interpretaciju, dok će odluku o nagradi za najuspešnijeg tekstopisca, kompozitora i aranžera doneti stručni žiri.

Festival će se uživo prenostiti na Trećem programu radija i Drugom programu televizije Radio televizije Vojvodine, kao i preko interneta.

Rusinski jezik je jedan od pet jezika na kojima je 1949. godine počelo emitovanje programa Radio-televizije Vojvodine.


 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PALA ODLUKA! Evo koga je Novak Đoković odabrao za trenera, masters u Rimu sve otkrio (VIDEO)