STANOVI ZA DOSTOJANSTVEN ŽIVOT: Šest porodica iz osetljivih društvenih grupa u Kuli dobilo ključeve

Z. Rajić

04. 03. 2023. u 22:44

ŠEST porodica u opštini Kula dobilo je ovih dana ključeve stanova i kuća, u kojima će moći da žive na dostojanstven način

СТАНОВИ ЗА ДОСТОЈАНСТВЕН ЖИВОТ: Шест породица из осетљивих друштвених група у Кули добило кључеве

foto J. Toma

 Reč je o ljudima iz osetljivih društvenih grupa, koji se zbrinjavaju kroz projekat „Aktivni inkluzivni servis Kula“, čiji je nosilac lokalna samouprava u partnerstvu sa Centrom za socijalni rad i Udruženjem za pomoć MNRO „Plava ptica“.

  Projekat je deo programa „Podrška EU socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji“, koji sprovodi Delegacija EU u Srbiji, u saradnji sa Kancelarijom Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

  - Od EU smo za sprovođenje ovog projekta dobili 365.700 evra, a naše učešće je 56.119 evra. Novi dom je dobilo prvih 6 od predviđenih 16 porodica, a ostale bi trebalo da budu useljene do maja. Deset kuća ili stanova, predviđenih za to, odranije je bilo u opštinskom vlasništu, ali se nisu koristili, poput dva stana, dodeljena u ovom prvom krugu, u Bloku Lamele u Kuli, koja su bila prazna 20 godina – izneo je predsednik Opštine Damjan Miljanić.

ISELjENjE KAD SE OSAMOSTALE

 Od 16 kuća i stanova 14 će biti dodeljeno u Kuli, a po jedna kuća u Crvenki i Sivcu. Plan je da korisnici posle 3-4 godine, kad se osamostale, napuste dobijene stambene prostore i ustupe ih novim grupama iz zone socijalne potrebe.

  Četiri stambena objekta su kupljena, a u toku je procedura da se obezbede još dva. Sve kuće i stanovi se budućim korisnicima predaju potpuno adaptirani i opremljeni nameštajem i tehnikom. Krov nad glavom obezbeđuje se za višečlane socijalno ugrožene porodice, žene žrtve nasilja sa decom, pripadnike romske populacije, osobe sa invaliditetom i mlade koji napuštaju hranitelje ili specijalne ustanove.

  - Njima se ne dodeljuju samo uređeni prostori, nego i mentori koji će pratiti njihovo funkcionisanje i podučavati ih odgovornom stanovanju i raspolaganju imovinom, jer je praksa pokazala da socijalno ranjive porodice, kad im se obezbedi smeštaj, često zapuštaju dobijene stanove i prave velike dugove za komunalije – naveo je Miljanić.

  On je istakao da će tim porodicama biti pružena podrška i u obrazovanju i ekonomskom osnaživanju.

 - Biće im donirani alati i oprema za pokretanje sopstvenog posla, a poslodavci će biti stimulisani da ih obuče ili zaposle - rekao je Miljanić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)