PUSTITE IH DA BUDU DECA: Osnovna škola iz vršačkog sela zabranila upotrebu mobilnih đacima, a sad je otišla korak dalje

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

03. 03. 2023. u 17:07

OSNOVNA škola "Branko Radičević“ iz vršačkog sela Uljma podigla je celu Srbiju na noge, kada je na početku aktuelne školske godine odlučila da učenicima zabrani upotrebu mobilnih telefona i pametnih satova dok su u školi.

ПУСТИТЕ ИХ ДА БУДУ ДЕЦА: Основна школа из вршачког села забранила употребу мобилних ђацима, а сад је отишла корак даље

Foto: OŠ Branko Radišević

Mnogi su taj njihov potez javno pozdravili, ali je samo mali broj obrazovnih ustanova počeo i da sledi njihov primer. Kako god, školska uprava je prezadovoljna kako je ta odluka uticala na njihove đake, a sada imaju i novu poruku, koja ponovo pomera granice.

Uputili su javnu molbu roditeljima da imaju poverenja u svoju decu, te da ih puštaju da peške dolaze u školu, umesto što ih svakodnevno dovoze i odvoze kolima. Na takav potez ih je podstakao veliki broj vozila, koji svakog jutra, a naročito u vreme kada se smenjuju prepodnevna i popodnevna smena, prave nepotrebnu gužvu na ulici, ispred same škole. Tako su i uvideli da se u poslednje vreme ustalila praksa da deca svuda moraju da idu automobilima, čak i kada napolju ne padaju kiša ili sneg.

- Roditelji na taj način deci uskraćuju vreme za slobodno druženje, za socijalizaciju i za osamostaljivanje. I za njihovo zdravlje je bolje da idu pešice, jer je to fizička aktivnost, a ujedno su i na svežem vazduhu. Mi smo seoska sredina, škola se nalazi u samom centru, tako da u kom god kraju sela da žive, deci do škole treba petnaestak minuta hoda – konstatuje Olivera Klarić, direktorka OŠ „Branko Radičević“, koja takođe živi u Uljmi i na posao ide peške.

S druge strane, pomenuta vozila ugrožavaju i bezbednost osnovaca, pre svega đaka nižih razreda koji samostalno dolaze u školu. Pojedini roditelji, u nepotrebnoj želji da svoju decu dovezu do samih školskih vrata, kolima ulaze u školski krug, a potom se vozeći u rikverc uskom stazom dugom pedesetak metara vraćaju na ulicu.

DECA POŠTUJU RIGOROZNU ODLUKU

DIREKTORKA ove seoske osmoletke, koju pohađa 345 đaka, podseća da su zabranili upotrebu mobilnih telefona, zbog više spornih situacija u kojima su pojedinci snimali profesore i druge đake i to objavljivali na društvenim mrežama. Zabrana se, tvrdi, poštuje, a đaci se više međusobno druže i bolje uče. Jedino je deci koja putuju iz drugih sela dozvoljeno da nose mobilne telefone, ali ih odmah po dolasku u školu ostavljaju kod svog odeljenskog starešine.

- Na to su nam ukazali sami roditelji, koji su više puta prisustvovali tim opasnim situacijama. Uz njihovu saglasnost smo i uputili ovu javnu molbu, a angažovali smo i policajca, koji će ovih dana patrolirati tokom međusmene, kako bi proverio da li je roditelji poštuju – kaže Klarićeva, za „Novosti“.

Škola je dala predlog onima koji, ipak, moraju da dovoze decu, da koriste polukružni parking preko puta škole, parking kod ambulante ili kod pošte, koji se nalaze u neposrednoj blizini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri