ŽRTVE JOŠ UVEK NE PREPOZNAJU PRAVE UZROKE NASILJA U PORODICI: Svest još uvek nije na dovoljno visokom nivou (FOTO)

Z. GLIGORIJEVIĆ

25. 02. 2023. u 17:21

- Broj prijavljenog nasilja u porodici ne predstavlja realnu sliku rasprostranjenosti nasilja u društvu, jer je tamna brojka visoka, pa neprijavljeno nasilje i dalje postoji.

ЖРТВЕ ЈОШ УВЕК НЕ ПРЕПОЗНАЈУ ПРАВЕ УЗРОКЕ НАСИЉА У ПОРОДИЦИ: Свест још увек није на довољно високом нивоу (ФОТО)

Foto:Z.Gligorijević

Ovo je ocenila jedna od učesnica projekta Ivana Milovanović, sudija Osnovnog suda u Nišu i članica Foruma sudija Srbije, koja je govorila na temu „Nasilje u porodici pred sudom“ u okviru projekta „Otvorena vrata pravosuđa“, realizovanog u Osnovnom sudu u Jagodini.

- Svedoci smo da se sve češće događaju teški slučajevi nasilja sa najtežim posledicama među članovima porodice. Zbog toga svi moramo da budemo uključeni u suzbijanje i prevenciju nasilja u porodici. Građani tako što će da ga prepoznaju i prijave, a državni organi tako što će da preduzimaju mere iz svoje nadležnosti – ocenila je sudija Milovanović za „Novosti“.

Ona smatra da, nažalost, svest još uvek nije na dovoljno visokom nivou i da je najveći problem što se „ne prepoznaju ti pravi uzroci koji ukazuju da će se nasilje dogoditi ili da se nasilje dešava tamo nekoj porodici iza četiri zida“. Zato je veoma bitno da građani prepoznaju nasilje, da ga prijave i da istraju tokom tog postupka da bi se došlo do konačnog cilja - zaštite žrtve i iskorenjivanja nasilja.

- S obzirom na to da imamo sveobuhvatnu pravnu regulativu, kada se proceni da postoji neposredna opasnost od nasilja, mislim da veći akcenat treba da se stavi na brzu i efikasnu zaštitu žrtava. Smatram da grupa za koordinaciju i saradnju treba da usavrši svoj rad i da se zajednički pruži ta prva zaštita, a kasnije i dugotrajnija zaštita kroz ostale postupke. Naravno treba da se radi i na podršci i osnaživanju žrtava da istraju u tim postupcima zato što se i dalje često dešava da žrtve ne žele da svedoče u nekim fazama postupka i onda dolazi do obustave postupaka ili ne dođe do optuženja. Onda su žrtve prepuštene same sebi – dodala je sudija Milovanović.

Prema njenom mišljenju, ono što ukazuje na nasilje u našem društvu je normalizovano. Ako se smatra da određeno ponašanje normalno u jednom društvu i da su odnosi u porodici kao takvi normalni, to je uzrok za neprijavljivanje nasilja. Dakle, žrtve i društvo ne prepoznaju te prave uzroke nasilja. Zato je forum na ovu temu u Osnovnom sudu u Jagodini imao za cilj da razbije te predrasude u pogledu normalnosti nekih oblika nasilja, jer, zapravo, to nije normalno i pravno se sankcioniše.

- Osnovna specifičnost nasilja u porodici je što se odvija između članova porodice, lica koja su emotivno i životno vezana. Kada dođete u tužilaštvo i kasnije u postupku treba da stanete ispred nekog sa kim ste do juče živeli i da svedočite protiv njega, da menjate svoj život iz korena, priznaćete da to nije lako. To je najčešći razlog zbog kog žrtve odustaju od svedočenja – zaključila je sudija Milovanović.

Foto:Z.Gligorijević

Momčilo Živadinović, učesnik projekta „Otvorena vrata pravosuđa“, rekao je da je je realizacija projekta započeta pre nešto više od četiri godine. Sa Vrhovnim kasacionim sudom odredili su 15 osnovnih sudova u kojima će aktivnosti biti sprovedene. Ideja je bila promovisanje pozitivnih primera i aspekata pravosuđa. Aktivno je uključeno preko 65 sudova i tužilaštva svih nadležnosti, a obrađeno je preko 65 tema.

- Svake nedelje smo u drugom mestu, organizujemo neku drugu temu za koju smo procenili da postoje najveće interesovanje građana. Za temu u Jagodini opredelili smo se zato što su građani Jagodine izrazili veliko interesovanje za nju. Ovaj 117. po redu forum za diskusiju omogućio im je ne samo da čuju svoje predstavnike pravosuđa, već i da neposredno komuniciraju sa njima. Dobili su i odgovore na brojna pitanja poput, poput kome mogu da prijave nasilje u porodici, šta su to grupe za koordinaciju i saradnju, kako izgleda proces, koji je posao javnog tužioca a koji je posao sudije… - rekao je Živadinović za „Novosti“.

Foto:Z.Gligorijević

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)