ŽIVOT U BANATSKOJ VOJNOJ GRANICI: Izložba u Zrenjaninu - Istorija kroz makete, uniforme i ilustracije (FOTO)

Богољуб Грујић
Bogoljub Grujić

21. 02. 2023. u 17:11

IZLOŽBA "Život u Banatskoj vojnoj granici" Ivana Radića, člana Društva za negovanje tradicije Banatske vojne granice, biće otvorena u petak 24. februara u 19 časova u Muzeju u Zrenjaninu.

ЖИВОТ У БАНАТСКОЈ ВОЈНОЈ ГРАНИЦИ: Изложба у Зрењанину - Историја кроз макете, униформе и илустрације (ФОТО)

Foto: B. G.

- Ova nesvakidašnja izložba, u svom prvom delu prikazuje istorijska dešavanja pre i oko samog Požarevačkog mira, zatim razvoj predela i naselja preko prikaza Prvog vojnog, tajnog premera čiji je autor profesor dr Mlađen Jovanović - poručuju iz Muzeja u Zrenjaninu, uz napomenu da je evolucija stanovanja i izgleda kuća objašnjena je pomoću maketa i tlocrta od najjednostavnijih privremenih staništa do Jozefinske kuće sa kraja 18. veka.

Plovidba Dunavom tokom kolonizacije Banata i u vreme rata 1716–1718. godine, kao i plovidba Šajkaške flotile, prikazana je i u maketama brodova koje je načinio brodomodelar Zlatko Pajić. Uticaj narodnog odela srpskog stanovništva na razvoj uniforme graničara Banatske vojne granice prikazuje se kroz rekonstrukciju uniformi 18. veka koje je u saradnji sa kostimografima uradila profesorka mr Maja Studen sa Fakulteta primenjenih umetnosti na odseku Kostim.

Studenti treće godine navedenog fakulteta su 2018. godine prikazali svoja likovna promišljanja na temu rekonstrukcije odevnih formi – uniforme Banatske vojne granice koje su izrađene na malim i velikim formatima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)